Standard&Poor's slovenske banke primerja s kazahstanskimi

Po njihovem mnenju je problematičen položaj bank na Madžarskem, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bolgariji.

Objavljeno
12. september 2013 21.17
reu MCGRAWHILL-SANDP/CIVILCHARGES
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA

Dunaj - Slovenski bančni sistem je po oceni bonitetne agencije Standard& Poor's v podobno slabem položaju kot tisti v Kazahstanu.

»Problem v Sloveniji so državne banke, ki predstavljajo približno polovico panoge,«ocenjuje analitik pri S&P Pierre Gautier. Manj težavne se mu zdijo zasebne banke, izjema sta dve zelo majhni.

Za dokapitalizacijo bank v lasti države bo Slovenija do konca prihodnjega leta potrebovala dve do tri milijarde evrov, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes na Dunaju dejal Gautier.

V pogovoru z novinarji je še ocenil, da je slovenska vlada z odločitvijo, da dve majhni banki (Factor banka in Probanka) pošlje v likvidacijo, očitno želela pokazati svojo odločenost, da resnično reši težave v bančnem sistemu.

V S&P predvidevajo, da bodo Slovenija in tudi ostale vzhodnoevropske države po potrebi nudile podporo svojim sistemsko pomembnim bankam.

Banke na Češkem in Slovaškem po mnenju S&P niso veliko oddaljene od avstrijskih, francoskih ali nizozemskih.

»So zelo stabilne in razmeroma trdne, v prihodnjih dveh letih ni pričakovati sprememb,« je dejal Gautier. Poljske banke se glede na stopnjo tveganja uvrščajo na sredino.

Problematičen pa je položaj bank na Madžarskem, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bolgariji: »V tej skupini imamo banke s številnimi slabimi krediti in visoko odvisnostjo od krovnih bank v Avstriji in drugih državah območja evra.«

Bankam v teh državah bo prilagajanje novim regulatornim zahtevam pomenilo velik izziv, je menil.

O položaju slovenskih bank se bodo v petek v Litvi pogovarjali tudi finančni ministri območja evra. V 18 slovenskih bankah naj bi bilo za 7,5 milijarde evrov slabih kreditov, kar predstavlja petino celoletnega obsega bruto domačega proizvoda države, še navaja avstrijska tiskovna agencija.