Stečaj bank bi povzročil katastrofalen odliv depozitov

O nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke tudi poslanci.

Objavljeno
18. september 2013 21.13
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo

Ljubljana – Stečaj Probanke in Factor banke bi lahko povzročil domino efekt in katastrofalen odliv depozitov. Z nadzorovano likvidacijo bank smo preprečili, da bi potrebovali 14 milijard evrov za sanacijo, je dejala viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo.

Pred izredno sejo DZ o nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke, ki je bila sklicana na zahtevo SDS, so se o tej problematiki seznanili člani odbora za finance in monetarno politiko. Andrej Šircelj (SDS) je opozoril, da bodo strošek zaprtja bank nosili davkoplačevalci, saj je država zagotovila za milijardo evrov poroštev: »Javnost upravičeno pričakuje, da se bo tak način reševanja uveljavil tudi za druge banke, kar bi pomenilo, da bi se Slovenija morala zadolžiti za 14 milijard evrov.«

Temu je nasprotoval državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko, saj se bodo NLB, NKBM in Abanka reševale s prenosi slabih terjatev na slabo banko, Probanka in Factor banka pa za tak način reševanja nista primerni. Ti banki namreč nimata dolgoročno vzdržnega ekonomskega modela, zato je za stabilnost slovenskega bančnega sistema bolje, da ti banki na urejen način zapustita slovenski trg.

Tudi Stanislava Zadravec Caprirolo je poudarila, da je bil izbran ukrep tudi najprimernejši. Stečaj obeh bank bi po njenih besedah pomenil zelo oteženo prestrukturiranje podjetij, v katere so udeležene banki, za državo bi bil stečaj dražji kot nadzorovana likvidacija, poleg tega pa bi, kot rečeno, povzročil tudi velik dvig depozitov iz drugih bank. »Plašljivost depozitarjev je višja kot običajno in se hitro raznese in ene banke na drugo,« je dejala viceguvernerka in ponazorila, da so se ob izbruhu ciprske bančne krize depoziti v slovenskih bankah v dveh tednih skrčili, ob tem da je situacija na Cipru popolnoma drugačna kot v Sloveniji.