Steven Mnuchin nima lahke naloge, ko Trumpu sestavlja proračun

Profil: Bo uspešen finančni poslovnež lahko tudi uspešen finančni minister?

Objavljeno
12. maj 2017 18.37
G20-GERMANY/
Andrej Kotar
Andrej Kotar

Ameriški minister za finance in nekdanji bančnik z Wall Streeta se je konec prejšnjega tedna udeležil srečanja finančnih ministrov držav članic skupine G7 v italijanskem Bariju ter drugim udeležencem srečanja predstavil davčne in regulativne reforme, ki bi jih rada izvedla Trumpova vlada.

Poslovnež Steven Mnuchin se je po končanem študiju na ugledni ameriški univerzi Yale zaposlil v investicijski banki Goldman Sachs, v kateri je ostal skoraj dvajset let in v njej zasedal več pomembnih položajev. Leta 2002 je zapustil Goldman Sachs in ustanovil več uspešnih skladov hedge, nato je med finančno krizo v drugi polovici prejšnjega desetletja kupil neuspešno banko IndyMac in jo preimenoval v OneWestBank, ta pa je že leto dni pozneje začela poslovati z dobičkom. Mnuchin jo je nato leta 2015 prodal finančni skupini CIT za 3,4 milijarde dolarjev.

Vse do lani se Mnuchin ni dejavno ukvarjal s politiko, je pa od devetdesetih let prejšnjega stoletja večkrat podaril večje denarne zneske različnim politikom in političnim organizacijam tako iz republikanskega kot demokratskega tabora. Lani je namenil več kakor 400.000 dolarjev republikanski stranki in se nato pridružil predvolilni kampanji Donalda Trumpa za ameriškega predsednika.

Po Trumpovi zmagi na volitvah je februarja letos postal novi finančni minister v Trumpovi vladi in napovedal novo davčno reformo. Mnuchinova stališča in stališča Trumpove vlade so nekateri ekonomisti že kritizirali, tudi strokovnjaki iz Mednarodnega denarnega sklada, in opozarjali, da bi fiskalna politika Trumpove vlade lahko spodbudila inflacijo, ameriška centralna banka pa bi lahko začela zviševati obrestne mere hitreje od pričakovanj, poleg tega bi protekcionistični ukrepi ameriške vlade zaradi novih trgovinskih ovir upočasnili globalno rast.

Mnuchin se je prejšnji konec tedna udeležil srečanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic skupine G7 v italijanskem pristanišču Bari. Na srečanju so se ministri za finance pogovarjali predvsem o tem, kako zagotoviti usklajeno delovanje mednarodnih finančnih ustanov, o gospodarski rasti, preprečevanju neenakosti, onemogočanju davčnih utaj in varnostnih vprašanjih, med katerimi je bil najpomembnejši boj proti financiranju terorizma.

Razpravo o protekcionizmu, h kateremu se nagiba nova ameriška vlada, so bolj ali manj prepustili voditeljem držav članic G7, ki se bodo v Italiji sestali konec meseca. Mnuchin je ministrom za finance iz držav članic skupine G7 predstavil davčne in regulativne reforme Trumpove vlade, ki namerava prenoviti davčno zakonodajo z znižanjem davkov od dohodka pravnih oseb, opraviti revizijo zakona o finančnih reformah Dodd-Frank in ublažiti omejitve regulativnih predpisov.