Stroški dela v primerjavi z lani nižji za 5,9 odstotka

Plače za dejansko opravljeno delovno uro so se v drugem četrtletju znižale prav tako za 5,9 odstotka.

Objavljeno
04. september 2013 13.27
vvo*Poslovna zenska
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Ljubljana - Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v Sloveniji v drugem četrtletju letos po začasnih podatkih povprečno za 5,9 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. Plače za dejansko opravljeno delovno uro so se znižale za 5,9 odstotka, drugi stroški dela pa za šest odstotkov, je danes objavil državni statistični urad.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v drugem četrtletju glede na enako obdobje lani najizraziteje znižali v dejavnosti rudarstvo (za 19,4 odstotka) in dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (10,3 odstotka).

Najbolj so se zvišali v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (4,1 odstotka) in v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (3,8 odstotka).

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v EU (dejavnost kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo ni vključena) so bili po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v prvem četrtletju letos v skoraj vseh državah članicah EU višji kot v enakem obdobju lani.

Nižji so bili le na Portugalskem (za 4,7 odstotka), v Sloveniji (3,3 odstotka) in Španiji (za 0,3 odstotka), na Cipru pa so ostali enaki. Najbolj so se zvišali v Romuniji (za 8,3 odstotka), Estoniji (7,2 odstotka) in na Češkem (5,7 odstotka). V celotni EU so se ti stroški v opazovanem obdobju zvišali za 1,9 odstotka. Za Avstrijo, Grčijo, Hrvaško, Irsko in Švedsko ni bilo podatka.