Stroški dela višji kot lani

V prvem četrtletju so bili povprečno za 2,7 odstotka višji kot v istem obdobju lani.

Objavljeno
07. junij 2017 14.59
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v Sloveniji so bili v prvem četrtletju po podatkih statističnega urada povprečno za 2,7 odstotka višji kot v istem obdobju lani. Od tega so se plače za dejansko opravljeno delovno uro v tem obdobju zvišale za 2,6 odstotka.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v prvem četrtletju na letni ravni najizraziteje znižali v dejavnostih preskrba z električno energijo, plinom in paro (8,8 odstotka) ter poslovanje z nepremičninami (8,1 odstotka), najizraziteje zvišali pa v drugih dejavnostih (+11,1 odstotka) ter v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (+10,8 odstotka).

Statistični urad je pri tem navedel še podatke evropskega statističnega urada Eurostat o stroških dela za dejansko opravljeno delovno uro v EU za zadnje četrtletje lani. Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v osemindvajseterici so bili za 1,7 odstotka višji kot v zadnjem trimesečju 2015. V Sloveniji so bili v tem obdobju višji za 5,6 odstotka.

Po Eurostatovih podatkih so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v zadnjem četrtletju lani v skoraj vseh članicah EU višji kot pred enim letom (dejavnost kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo ni vključena), nižji so bili le na Hrvaškem (5,1 odstotka) in v Avstriji (0,2 odstotka). Medtem so se stroški dela za opravljeno delovno uro najizraziteje zvišali v Romuniji (+12,8 odstotka) in Litvi (+10,2 odstotka).