Test ZPS: Kako učinkoviti so odstranjevalci madežev?

Zveza potrošnikov Slovenije je ugotovila, da so najučinkovitejši za rešitev tega problema - praški za belo perilo.

Objavljeno
12. september 2013 19.20
jer/Spodnje perilo, pranje, zasebnost, intima - Sobotna
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Oglasnih sporočil o učinkovitosti univerzalnih sredstev za odstranjevanje madežev ni malo, vsi pa nas prepričujejo, da lahko z njimi preprosto in hitro odstranimo madeže. V septembrski številki revije VIP je Zveza potrošnikov Slovenije objavile rezultate testov, ki kažejo, da je marsikatere madeže mogoče v veliki meri odstraniti že z detergenti.

Ni skrivnost, da je treba zaradi različnih vrst tekstila imeti v vsakem gospodinjstvu vsaj tri vrste detergentov: detergenta za belo ter za barvasto perilo in detergent za volno in svilo, pa morda še katero od sredstev za odstranjevanje madežev.

Detergent za belo perilo lahko uborabljamo kot univerzalni detergent. Z njim lahko peremo pri vseh temperaturah, uporabljamo ga za pranje v hladni vodi in pri najvišji temperaturi. Poleg tenzidov (njihova naloga je, da odlepijo umazanijo z vlaken in preprečujejo, da bi se ponovno usedala nazaj na perilo) in encimov (ti so v vseh detergentih) vsebuje še belila (snovi, ki kemično belijo tekstilna vlakna) in tudi optična belila (snovi, ki povečujejo odboj svetlobe in dajejo vtis večje beline), ki izboljšujejo belino in pralni učinek.

Testi kažejo, da so univerzalni detergenti dokaj učinkoviti tudi pri odstranjevanju madežev. »Vendar bodite pozorni pri uporabi univerzalnih detergentov pri barvnem perilu. Belilni ioni namreč negativno učinkujejo na barve, temne tkanine obledijo, svetle pa se obarvajo. Spremembe zaznamo šele po večkratnem pranju,« opozarja Dušica Breskvar, strokovna sodelavka pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Pri odstranjevanju madežev so najučinkovitejši praški za belo perilo

Med detergenti so pri odstranjevanju madežev najučinkovitejši praški za belo perilo, a vsem madežem seveda niso kos. »To je bil tudi razlog, da smo osem univerzalnih sredstva za madeže testirali (v septembrski reviji VIP so objavljeni rezultati za štiri, ki so na voljo v Sloveniji), saj nas je zanimalo, kako uspešno se bodo spopadli z madeži«, je predstavila namen testiranja Dušica Breskvar.

Neučinkovita pri večini madežev

Na testu so preizkusili sredstva v različnih oblikah: prašek in sol, ki ju dodajamo detergentu pri pranju v stroju, ter sredstva v tekoči obliki ali v pršilu, s katerimi madež obdelamo pred pranjem. Za preizkus učinkovitosti univerzalnih sredstev za madeže so uporabili tri skupine madežev: mastne, oljne in pigmentne madeže (mineralna olja, goveja maščoba, majoneza, loj, ličilo, saje), beljakovinske in škrobne madeže, ki jih odstranjujemo z encimi (čokolada, zemlja s travo, korenček, kri) in različne barvne madeže (trava, kava, čaj, borovnice, paradižnik, rdeče vino, gorčica, bolonjska omaka). Madeže so nanesli na trakove iz bombaža in mešanice bombaža in poliestra, prali pa so s programom za bombaž pri 40 °C z detergentom za belo perilo in v srednje trdi vodi.

Rezultati niso dobri. Med vsemi preizkušenimi sredstvi je eden dobil končno oceno povprečno, eden pomanjkljivo, vsi drugi pa nezadovoljivo.

»Letošnji rezultati so podobni tistim, ki smo jih testirali pred časom, ko smo pod drobnogled postavili tudi univerzalna sredstva drugih proizvajalcev. Zaključimo lahko le, da sredstva v obliki praškov in soli praviloma vsebujejo tenzide, encime in belila, zato so se pri odstranjevanju morda malenkost bolje odrezali kot sredstva v obliki pršila in v tekoči obliki,« izpostavlja Dušica Breskvar.