Testi elektronski tablic: Muzika tudi za malo denarja

V primerjalniku ZPS je mogoče primerjati že 245 modelov, po cenah od manj kot sto do več kot tisoč evrov.

Objavljeno
19. september 2013 11.27
Boštjan Okorn
Boštjan Okorn
Tablični računalniki oziroma elektronske tablice niso postale samo vsakdanji spremljevalec poslovnežev, pač pa so priljubljene tudi med številnimi drugimi potrošniki, še zlasti otroki. Cene so izjemno različne, zato je dobro vedeti, na kaj biti pozoren pri izbiri.

Potrošniške organizacije začnemo testirati tablične računalnike tako rekoč takoj, ko pridejo v trgovine. Tudi v tem primeru jih moramo namreč kupiti kot običajni potrošniki. Zadnje rezultate enkrat na leto objavljamo v reviji, vsi rezultati testiranj pa so zbrani v primerjalnikih, ki jih večkrat na leto osvežimo. Tako smo v septembrski reviji VIP objavili zadnje rezultate testiranja, na katerem smo preverili 19 tablic, medtem ko v primerjalniku na www.zps.si med seboj lahko primerjate že 245 modelov. Cene se gibljejo od manj kot sto do več kot tisoč evrov.

Ponudba je torej pestra, razlike velike; kako izbrati pravo tablico?

1. Zaslon

Elektronske tablice so ponavadi videti kot en sam zaslon z bolj ali manj tankim robom. Zaslon je občutljiv za dotik in že pri tem se pokaže prva razlika v kakovosti: boljši modeli so odzivni, dovolj je nežen pritisk in funkcija bo izvedena, pri slabših je treba biti bolj pazljiv, včasih počakati, pritisniti dvakrat ali večkrat. Pozorni bodite tudi na vidni kot. Slabši modeli začenjajo že pri sorazmerno majhnem kotu izgubljati kontrast, spremenijo se barve in svetlost zaslona. Občutne in na prvi pogled vidne pa so razlike v velikosti zaslona, saj merijo diagonale zaslonov od nekaj manj kot 13 do skoraj 30 centimetrov. Manjših tablic ne priporočamo tistim, ki nosijo v žepu že pametni telefon z večjim zaslonom (denimo 12-centimetrskim), saj uporabniška izkušnja s tablico ne bo bistveno boljša. Jasno je, da je delo z večjim zaslonom preprostejše, a hkrati so tablice težje, nerodnejše za prenašanje.

2. Operacijski sistem

Izbira je razmeroma preprosta, saj so se uveljavili predvsem trije: Applov iOS, Googlov Android in Microsoftov Windows 8. Prvi je delu s tablico najbolje prilagojen, a je na voljo le pri enem proizvajalcu, tablic z Androidom je največ, a v njih tečejo različne različice operacijskega sistema – nakupa starejših (manjših od 4.0) ne priporočamo. Windows 8 je razmeroma nov sistem, ki je, razen v različici RT, tako rekoč enak kot pri osebnem računalniku, kar pomeni, da tablico s tipkovnico že lahko uporabimo kot nadomestek prenosnega računalnika.

3. Prostor za podatke

Tablice se razlikujejo tudi po vgrajenem prostoru za nalaganje aplikacij in shranjevanje podatkov. Večina resnih modelov ponuja na papirju vsaj 16 GB prostora. Nikakor ne priporočamo nakupa tablice, ki ima zgolj 4 GB pomnilnika, za tablico z 8 GB pa se odločite le, če ima dodatno režo za pomnilniško kartico. Pred nakupom velja tudi preveriti, koliko od na papirju zapisanega pomnilnika je zares na voljo uporabniku za njegove potrebe. Na testu smo odkrili kar nekaj modelov, pri katerih je bila polovica pomnilnika že zasedena.

4. Povezovanje

Vse tablice so se sposobne povezati z brezžičnim omrežjem (Wi-Fi) in na ta način jih tudi večinoma uporabljamo. Pogosto je na voljo tudi povezava z mobilnim omrežjem (3G ali 4G oziroma LTE), a čisto brez pasti in dodatnih stroškov ta možnost ni – dražja tablica, nakup dodatne kartice SIM (in naročnine zanjo), hkrati pa boste morali biti zaradi stroškov prenosa podatkov pazljivi med gostovanjem v tujih omrežjih. Tistim, ki imajo pametni telefon, priporočamo nakup tablice brez možnosti povezovanja z mobilnim omrežjem: ko in če bodo to možnost potrebovali, lahko kot dostopno točko (tethering) uporabijo kar svoj pametni telefon (in zanj po potrebi dokupijo nekaj več podatkov).

5. Baterija

Razlika med posameznimi modeli se pokaže tudi pri njihovih baterijah. Na testiranjih potrošniške organizacije preverjajo njihovo vzdržljivost pri brskanju po internetu pa tudi med gledanjem filmov. V obeh primerih je zaslon, ki je med največjimi porabniki energije, stalno vključen. Pri najboljših modelih lahko brez polnjenja delate tudi več kot deset ur, najslabši pa omagajo že po manj kot štirih urah. Če ima tablica tudi fizično tipkovnico, je zelo verjetno, da je tudi v njej vgrajena baterija, kar lahko avtonomijo dela dodatno podaljša za nekaj ur. V primerjalniku si natančno oglejte, kaj smo izmerili med testom, in izberite svojega favorita tudi po tem merilu.

Muzika tudi za malo denarja

Zadnji rezultati kažejo, da se je kakovost tablic na splošno izboljšala. Tudi za razmeroma malo denarja je mogoče kupiti dovolj kakovosten izdelek, ki med uporabo ne bi smel povzročati večjih težav. Vendar pa ne pozabite na zgoraj opisane lastnosti in dobro razmislite, zakaj bi za določen model plačali več (ali pa tudi manj) denarja, kot ste si zamislili.

Ne le pomanjšani računalniki

Na tablične računalnike je treba gledati drugače kot na prenosnike ali celo na osebne računalnike, saj je princip dela drugačen. Kdor okleva med majhnim prenosnikom in tabličnim računalnikom, naj upošteva prednosti in slabosti enega in drugega.

Tablični računalniki:

+ so lažji od prenosnikov, zato jih je lažje prenašati;

+ baterija pri najboljših zdrži dlje kot pri prenosnikih, tudi več kot deset ur;

+ omogočajo preprostejši dostop do vsebine z različnimi aplikacijami;

+ v trenutku so pripravljeni za delo, saj ni treba čakati, da se naloži operacijski sistem;

– tablični računalniki so primerni za prebiranje vsebine, ne pa za vnašanje (večjih količin) podatkov;

– uporabnik mora pred kakršnim koli resnejšim delom namestiti ustrezno aplikacijo;

– izmenjava podatkov je omejena na brezžična omrežja (Wi-Fi, Bluetooth) ali v najboljšem primeru na pomnilniško kartico (iPad, denimo, nima ustrezne reže).

Majhni prenosniki:

+ delo poteka v znanem okolju z znanimi aplikacijami, ki jih lahko najdemo marsikje, ne samo v posebej prilagojeni trgovini;

+ fizična tipkovnica, ki je sicer manjša od tiste pri običajnih prenosnikih in pri osebnih računalnikih, je preprostejša za uporabo kot navidezna;

+ izmenjava podatkov in datotek prek USB-ključev je preprosta;

+ preprosto je tudi upravljanje podatkov v različnih mapah;

– šibka baterija; najboljše zdržijo pet, največ sedem ur;

– omejena zmogljivost;

– so vsaj dvakrat težji kot tablični računalniki.