Tomaž Lovše in soproga dolžna tudi na Hrvaškem

Po poročanju hrvaških medijev Lovšetova sosednji državi dolgujeta nekaj več kot 100.000 evrov.

Objavljeno
10. junij 2013 14.42
medispeed lovše
Ba. Pa., gospodarstvo
Ba. Pa., gospodarstvo

Ljubljana - Ime Tomaža Lovšeta, ki se v slovenskih medijih v zadnjem obdobju pojavlja predvsem v povezavi s težavami njegove družbe Diners Club Slovenija, je mogoče zaslediti tudi v hrvaških medijih.

Kot danes poroča hrvaški spletni portal poslovni.hr, Lovše in njegova soproga Anita Tunjić Lovše Hrvaški dolgujeta za skoraj 800.000 kun (106.470 evrov) davkov, poroča STA.

Na seznamu davčnih dolžnikov

Tako Lovše kot njegova soproga sta se znašla na hrvaškem seznamu davčnih dolžnikov.

Iz njega je razvidno, da Lovše hrvaški državi dolguje za 449.867 kun (okoli 59.872 evrov) davka na dobiček, njegova soproga, sicer Zagrebčanka, pa za 340.000 kun (okoli 45.250 evrov) davka na promet z nepremičninami.

Ob tem spletni portal navaja, da je Lovše lastnik Dinersa za Slovenijo in Italijo in eden najbogatejših Slovencev, Tunjić Lovšetova pa da ima v lasti 15 milijonov dolarjev (11,36 milijona evrov) vredno vilo na Floridi in 8,6 milijona evrov vredno jahto v Monaku, ki jo tedensko oddaja za 76.000 evrov.

Odziv Dinersa

Na pisanje hrvaškega spletnega portala so se že odzvali v Diners Club Slovenia. Kot so pojasnili za STA, se davčni dolg nanaša na davek na prenos nepremičnine, »ki bi ga moral po pogodbi plačati prodajalec«. »Ta ga ni poravnal, zato je država bremenila Anito Lovše,« so povedali.

Zakonca Lovše po njihovih navedbah še mesec dni nazaj nista vedela, da ta dolg sploh obstaja in sta bila prepričana, da ga je skladno z dogovorom poravnal prodajalec. »Zakonodaja republike Hrvaške ureja tovrstne primere s poravnavo. To vprašanje se že ureja prek odvetniške pisarne, poravnava naj bi bila že urejena, kar pomeni, da bo dolg kmalu poravnan,« so sklenili.

Spomnimo, Lovše se je tudi v Sloveniji v minulih dneh znašel v središču pozornosti. Svet Banke Slovenije je namreč njegovi družbi Diners Club Slovenija odvzel dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev. V banki so kot razlog za to navedli, da Diners Club Slovenija zamuja pri poravnavanju obveznosti do trgovcev (prodajnih mest), s katerimi ima sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club.

Diners Club Slovenija je v lasti družbe Findale Enterprises s sedežem na Deviškem otočju, ki jo obvladuje Tomaž Lovše. Družba je bila ustanovljena leta 1993, po podatkih z njenih spletnih strani pa je razvidno, da ima v Sloveniji blizu 80.000 aktivnih članov.