Triglav naskakuje hrvaško Croatio

Zavarovalnica Triglav bo oddala nezavezujočo ponudbo za odkup 46-odstotnega deleža hrvaške zavarovalnice Croatia. Nadzorniki se s ponudbo strinjajo, a, tako kot uprava Triglava, še ne razkrivajo, kako bo Triglav Croatio kupil.

Objavljeno
04. oktober 2013 20.17
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana - Stališče nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, da se naša največja zavarovalnica poda v nakup hrvaške zavarovalniške velikanke, je jasno: Triglav naj gre v »napad«. Seveda gre še vedno le za nezavezujočo ponudbo, ki naj bi jo Triglav predvidoma poslal danes, če v Croatii spet ne bodo spremenili roka za oddajo ponudb. Kupnina, ki jo bo Triglav ponudil, bo zdaj temeljila na bolj ali manj dostopnih javnih podatkih; kakor ocenjujejo poznavalci, bi se lahko ustavila nekje okrog 120 milijonov evrov. Vsekakor pa: če bi Zavarovalnici Triglav nakup Croatie uspel, bi postala res velika igralka na Balkanu; potem ko je v Sloveniji in Črni gori že zdaj največja, bi to postala še na Hrvaškem, zato bi bil njen položaj v celotni regiji jugovzhodne Evrope še toliko močnejši.

Seveda pa je pomembno vprašanje, kako bi Zavarovalnica Triglav sestavila finančno ogrodje, po katerem bi ji veliki met uspel. Po sedanjih ugibanjih naj bi za nakup 46-odstotnega deleža Croatie imela približno 50 odstotkov lastnih sredstev, drugo polovico pa bi zbrala z dokapitalizacijo. Slovenska politika naj bi se s Triglavovim nakupom Croatie načelno strinjala, a do dokončne odločitve in podrobnosti, ki jo bodo spremljale, je očitno še kar nekaj časa. Vmes bo med drugim treba najti tudi odgovore, kako bosta vlada in širša politika obravnavali 35-odstotni delež Triglava, ki je zdaj v lasti ZPIZ, saj bo ta odgovor potreben, ko bo, če bo, na vrsti omenjena dokapitalizacija Triglava. Ali kot odgovarja na to vprašanje predsednik nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav Matej Runjak: »Pri sprejetju vseh odločitev, vezanih na strukturo lastništva družbe, je treba pretehtati različna stališča in sprejeti konstruktivno odločitev v dobro vseh deležnikov, predvsem v dobro nadaljnjega razvoja skupine Triglav.«

Na vprašanja, kako bodo v Triglavu »sestavili« kupnino za Croatio, kdaj bi okvirno sklicali skupščino, ali še razmišljajo o strateškem partnerju, s katerim bi se podali v ta nakup, odgovarjajo, da tovrstne informacije objavljajo samo na Seonetu. Ob tem navajajo, kar smo že objavili tudi na Delo.si, da se je NS Triglava v torek seznanil s postopki in koraki njihovega osvajanja Croatie ter »izrazil podporo.« Kot zanimivost omenimo, da naj bi se iz obravnave in odločanja o nakupu Croatie samoiniciativno izločil član NS ZT dr. Dubravko Štimac, ki v njem zastopa pokojninsko družbo Croatie; ta je v Triglav prišla po tem, ko je NLB aprila letos tako rekoč skozi stranska vrata prodala triodstotni delež Triglava tej hrvaški družbi.

Kakorkoli: zakaj je nakup Croatie za Triglav atraktiven, kaj bo z njim pridobil, potem ko se ve, da se za Croatio potegujejo tudi evropske velike zavarovalnice, kakor je poljska PZU in druge? Iz uprave Triglava so odgovorili, ne prvič: da želijo biti center zavarovalništva v tem delu Evrope. Toda ali je to zalogaj, ki ga Triglav zmore? Runjak: »Triglav je vodilna zavarovalno-finančna skupina v Sloveniji in jugovzhodni Evropi.« In po njegovem ima znanje in moč, da se razvija v zavarovalniški center v regiji tudi v prihodnje.