Triglav ob rasti premij z nekoliko nižjim dobičkom

Prvo četrtletje je skupina zbrala 281 milijonov evrov bruto premij, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Objavljeno
19. maj 2017 08.37
Posodobljeno
19. maj 2017 16.00
bsa/triglav
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Skupina Triglav je v prvih treh mesecih letos zbrala 281 milijonov evrov bruto premij, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Hkrati se je čisti dobiček zmanjšal za 1,3 odstotka na 22,3 milijona evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa za 9,6 odstotka na 25,5 milijona evrov.

Rast premije je dosežena na vseh sedmih zavarovalnih trgih skupine in v vseh poslovnih segmentih zavarovalne dejavnosti skupine. To velja tudi za področje življenjskih zavarovanj, kjer je bila rast kar desetodstotna, so sporočili iz Zavarovalnice Triglav.

Dober rezultat na področju življenjskih zavarovanj v zavarovalnici pojasnjujejo z uspešnim zadržanjem sredstev iz doživetih polic in večjimi vplačili premije. V največjem segmentu, to je pri premoženjskih zavarovanjih, se je sicer obseg zbranih premij v prvih treh mesecih povečal za osem odstotkov, v segmentu zdravstvenih zavarovanj pa za 13 odstotkov.

Skupina Triglav je navzoča na sedmih trgih in z vseh poročajo o rasti zbranih premij. V Sloveniji je Zavarovalnica Triglav obračunala za osem odstotkov več premij kot lani v enakem obdobju, zdravstvena zavarovalnica Triglav in Skupna pokojninska družba pa za 13 oz. en odstotek več.

Povprečna rast obsega zbranih premij na trgih izven Slovenije je bila 15-odstotna, od tega največja, to je za 38 odstotkov, v Srbiji.

Množičnih škodnih dogodkov v prvem četrtletju ni bilo. Bruto izplačila škod so bila od tistih v prvem četrtletjem lani višja za tri odstotke, vendar so posledica povečanja samega zavarovalnega portfelja in škodne pogostnosti, so pojasnili v zavarovalnici.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je s temi rezultati zadovoljen. »Skupina je primerjalno z lanskim enakim obdobjem povečala svoj zavarovalni portfelj, pridobila nove stranke, razširila obseg zavarovanosti pri obstoječih strankah in dosegla dobre poslovne rezultate,« je sporočil.

Dobiček pred obdavčitvijo skupine Triglav, ki je v letu 2016 znašal 95,1 milijona evrov, bo v letu 2017 po Slaparjevih besedah dosežen v načrtovanem razponu med 70 in 80 milijoni evrov.