Tudi presežek je lahko breme

Trgi v razvoju: neravnotežje v trgovini priznava tudi Kitajska, napoveduje odpiranje in razvoj domačega trga.

Objavljeno
09. marec 2018 17.49
Infografika
Lojze Kozole, Ilirika BPH
Lojze Kozole, Ilirika BPH
Napovedi ameriškega predsednika glede uveljavitve carin na aluminij in jeklo, ki so doživele močno reakcijo po svetu in obrnile trend rasti tečaja EUR/USD, so se v četrtek recimo da uresničile. Iz carin so v Beli hiši izključili Kanado in Mehiko, ki sta tudi članici trgovinskega Trans-pacifiškega partnerstva (TPP) , katerega članice so še Japonska, Avstralija, Nova Zelandija in Malezija. ZDA so sicer iz TPP izstopile na prvi dan predsedovanja Donalda Trumpa.

Carine na pomembnih kovini izvirajo iz protekcionistične nastrojenosti ameriškega predsednika, ki predvsem nasprotuje višini kitajskega trgovinskega presežka v trgovanju z ZDA. Donald Trump si ga prizadeva zmanjšati in obuditi delovnih mest v težki industrij v ZDA.

Na Kitajskem sta se letos tako izvoz kakor trgovinski presežek povečala. Februarja je v celotni medletni primerjavi izvoz zrasel za 44,5 odstotka, izvoz, namenjen v ZDA, pa se je povečal za 46,1 odstotka. Hkrati se je za 6,3 odstotka upočasnila rast uvoza, tako da je trgovinski presežek v februarju znašal 33,7 milijarde dolarjev. Kitajski izvoz aluminija je zrasel na triletni vrh, izvoz izdelkov iz jekla pa je v prvih dveh mesecih upadel za 27 odstotkov. Kitajski mesečni trgovinski presežek z ZDA se je v primerjavi s preteklim letom povečal na 20,96 milijarde dolarjev. Celotna trgovina z ZDA pa je v prvih dveh mesecih znašala 99 milijard dolarjev, kar je za 15,8 odstotka več kot pred letom dni v enakem obdobju. Kitajski premier Li Keqiang, ki je v ponedeljek objavil cilj gospodarske rasti leta 2018 za približno 6,5 odstotka, se je zavezal k nadaljnjemu odpiranju domačih trgov in bolj uravnoteženemu razvoju trgovine. Povsem drugačna retorika kot v ZDA, a čisto nič presenetljiva strategija vse bolj zadolžene Kitajske.