Umar: Slabša gospodarska napoved za prihodnje leto

Letos se bo gospodarstvo skrčilo za 2,4 odstotka, prihodnje leto pa za 0,8 odstotka. Rast bo šele leta 2015.

Objavljeno
01. oktober 2013 12.33
Proizvodnja podjetja Domel 8.7.2013 Železniki Slovenija
M. J., N. G., gospodarstvo
M. J., N. G., gospodarstvo

Letos se bo gospodarstvo skrčilo za 2,4 odstotka, prihodnje leto pa za 0,8 odstotka, v svoji jesenski napovedi napoveduje Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar). V poletni napovedi je Umar za letos napovedoval prav tako 2,4-odstotni padec BDP, za prihodnje leto pa 0,2-odstotnega. Umar je torej za 0,6 odstotne točke poslabšal napoved za prihodnje leto.

Rast naj bi Slovenija beležila šele leta 2015, in sicer 0,4-odstotno.

Hkrati s krčenjem gospodarstva se bo povečevalo število ljudi brez dela. Število brezposlenih naj bi se tako letos z lanskih 110.000 povzpelo na 120.600, prihodnje leto pa na 122.100.

Po napovedih Umarja naj bi inflacija letos dosegla 2,3 odstotka, prihodnje leto pa 1,4 odstotka.

Vasle: Kreditna aktivnost negativna tudi v 2014

Direktor Umarja Boštjan Vasle je povedal,  da se je v zadnjih treh mesecih od objave poletne napovedi spremenilo kar nekaj stvari, ki so jih upoštevali v novi napovedi.

Kot pozitivno okoliščino je izpostavil nekoliko boljše razmere v mednarodnem okolju, saj lahko prvič po daljšem času pričakujemo, da bodo impulzi iz trgovinskih partneric za Slovenijo pozitivni.

Negativno na gibanje BDP še naprej vplivata sanacija bančnega sistema in fiskalna konsolidacija. Pri urejanju razmer v finančnem in bančnem sistemu je prišlo do zamika, kreditna aktivnost pa se bo tudi letos skrčila. Prihodnje leto na Umarju pričakujejo, da bodo ta gibanja še vedno negativna, a v nekoliko manjši meri, proti koncu leta pa naj bi se krčenje predvidoma ustavilo, je povedal Vasle.

Spomnil je, da so na Umarju ves čas zagovarjali stališče, da je javnofinančna konsolidacija nujna, a hkrati opozarjali, da nobeni državi javnih financ ni uspelo konsolidirati tako, da bi že v istem letu beležila pozitivne učinke na gospodarsko aktivnost in trg dela.

Izvoz bo še naprej pozitivno prispeval h gospodarski rasti. Letos naj bi se povečal za približno dva odstotka, prihodnje leto pa za približno tri odstotke, pri čemer je Vasle opozoril, da tudi izvozni del gospodarstva trpi zaradi nekaterih težav v domačem okolju, predvsem zaradi sanacije bančnega sistema. Domača potrošnja se še naprej krči.

V prvi polovici leta 3,2-odstoten padec

Slovensko gospodarstvo se je lani po revidirani oceni skrčilo za 2,5 odstotka. V drugem četrtletju letos se je BDP na letni ravni znižal za 1,7 odstotka, v prvem trimesečju pa za 4,8 odstotka. Skupaj se je v prvi polovici letošnjega leta zmanjšal za 3,2 odstotka.