Unija kapitalskih trgov v EU

Nove pobude za unijo kapitalskih trgov, ki je osrednji steber t. i. Junckerjevega načrta.

Objavljeno
08. junij 2017 23.37
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubaljana- Unija kapitalskih trgov je osrednji steber naložbenega načrta Komisije za Evropo, t. i. Junckerjevega načrta in Evropska komisija je danes predstavila številne nove pobude.

S kombinacijo zakonodajnih in nezakonodajnih reform se želi s tem projektom povečati povezanost prihrankov in naložb, da bi se okrepilo evropski finančni sistem s tako imenovanimi alternativnimi viri financiranja ter ustvarilo več priložnosti za potrošnike in institucionalne vlagatelje, so sporočili iz Predstavništva EK v Sloveniji.

Za podjetja, zlasti mala in srednja ter zagonska, pomeni unija kapitalskih trgov več možnosti za financiranje,  ki jih lahko nudi tvegani kapital in množično financiranje. Prenovljeni načrt za unijo kapitalskih trgov namenja veliko pozornost financiranju trajnostnih in zelenih naložb.

Za povezovanje kapitalskih trgov v EU

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, je ob tem poudaril, da Unija kapitalskih trgov ostaja v središču prizadevanj za okrepitev naložb v Evropi ter ustvarjanje delovnih mest in spodbujanje rasti.

»Odhod največjega finančnega središča EU zahteva, da okrepimo prizadevanja za nadaljnjo krepitev in povezovanje kapitalskih trgov v EU. « Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost pa je ob tem poudaril: »Zdaj širimo naša prizadevanja na nove izzive, kot so financiranje trajnostnih naložb ter izkoriščanje potenciala finančne tehnologije.«

V  dvajsetih mesecih je bilo opravljenih približno dve tretjini od 33 predvidenih ukrepov.  Komisija je med drugim predstavila tudi ukrepe za spodbujanje dolgoročnih naložb v okviru pregleda umeritve tveganj za naložbe v infrastrukturna podjetja.

Predlagano je tudi  zmanjšanje zneska kapitala, ki ga morajo imeti zavarovalnice pri vlaganju v infrastrukturna podjetja. Te ciljane spremembe delegirane uredbe za direktivo Solventnost II bodo dodatno podprle naložbe v infrastrukturo.

Cilj unije kapitalskih trgov je povečati pritok zasebnega kapitala za financiranje rastočih podjetij, naložb v infrastrukturo, energetskega prehoda in drugih projektov za podpiranje trajnostne rasti. Močnejši kapitalski trgi, bolje povezani s produktivnimi naložbami, bodo ustvarili boljše naložbene priložnosti za pokojninske sklade ter institucionalne in male vlagatelje, ki varčujejo na dolgi rok in za pokojnine.

Komisija je 30. septembra 2015 sprejela akcijski načrt o oblikovanju unije kapitalskih trgov, v katerem je določen program ukrepov, katerih cilj je vzpostaviti osnovne elemente povezanega kapitalskega trga v Evropski uniji do leta 2019.