V območju evra v tretjem četrtletju 0,3-odstotna rast

Podatki o slovenski gospodarski rasti bodo objavljeni konec meseca.

Objavljeno
13. november 2015 13.04
acr*Yaskawa
B. T., gospodarstvo, STA
B. T., gospodarstvo, STA
Luxembourg − Območje evra je po sezonsko prilagojenih podatkih v tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnim imelo 0,3-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v drugem četrtletju. Na letni ravni je območje evra zraslo za 1,6 ostotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot v predhodnem četrtletju, sporoča Eurostat.

V Evropski uniji je bruto domači proizvod (BDP) na četrtletni ravni zrasel za 0,4 odstotka, kar je enako kot v predhodnem trimesečju. Na letni ravni je bila rast v Uniji 1,9-odstotna, kar je prav toliko kot v predhodnem trimesečju.

Gospodarska rast v območju z evrom ni dosegla pričakovanj analitikov, ki so napovedovali 0,4-odstotno rast. Odmeva predvsem ohlajanje največjega gospodarstva območja z evrom, saj je nemški BDP na četrtletni ravni narasel za le 0,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v predhodnem četrtletju.

V danes objavljenih podatkih, ki jih je zbral Eurostat, sicer še ni informacij za Slovenijo, podatki o slovenski gospodarski rasti za tretje trimesečje bodo objavljeni konec meseca.

Pozitivno je sicer presenetila Francija, saj je BDP na četrtletni ravni narasel za 0,3 odstotka, potem ko je drugo največje gospodarstvo območja z evrom med aprilom in junijem stagniralo.

Padec v Grčiji in na Finskem

Po doslej zbranih podatkih Eurostata sta med julijem in septembrom dve članici imeli padec BDP. Grško gospodarstvo je na četrtletni ravni imelo 0,5-odstotni padec, potem ko je v drugem trimesečju grški BDP zrasel za 0,4 odstotka. Na letni ravni je grški BDP upadel za 0,4 odstotka, potem ko je v drugem trimesečju zrasel za 1,1 odstotka. K občutnemu poslabšanju so največ pripomogle kapitalske omejitve, ki naj bi preprečile odliv kapitala iz močno zadolžene države.

Še večji je bil padec finskega BDP, ki se je na četrtletni ravni skrčil za 0,6, na letni pa za 0,7 odstotka. V drugem trimesečju je Finska na četrtletni ravni imela 0,2-odstotno rast, na letni pa stagnacijo gospodarstva.

Eurostat je ob objavi rezultatov spomnil še, da so ZDA v letošnjem tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnim imele 0,4-odstotno rast BDP, medtem ko je bila ta rast v drugem četrtletju enoodstotna. Na letni ravni se je ameriški BDP okrepil za dva odstotka (v drugem četrtletju za 2,7 odstotka).