Več zanimanja za delnice Telekoma, Pivovarne Laško in Petrola

Na domači delniški trg je v preteklem tednu še najbolj vplivala novica o privatizaciji Telekoma.

Objavljeno
03. oktober 2014 17.55
jsu*MNENJA FOTO
Matjaž Bernik, Ilirika BPH
Matjaž Bernik, Ilirika BPH

Trgovanje na ljubljanski borzi vrednostih papirjev v preteklem tednu ni postreglo z bistvenimi spremembami. Osrednji delniški indeks SBITOP se tako rekoč ni spremenil, njegova vrednost pa niha okoli 835 indeksih točk. Še najbolj je na trg vplivala novica o privatizaciji Telekoma. Tokrat so bile vladne informacije o nadaljevanju prodajnega postopka bolj trdne, cena delnice pa se je zato premaknila na območje tik pod 150 evrov, kar neformalne informacije omenjajo kot okvirno ceno, ki naj bi jo potencialni snubci ponujali v postopku zbiranja nezavezujočih ponudb.

Veliko večjo pozornost vlagatelji v zadenjem času namenjajo delnicam Pivovarne Laško, ki so se zgolj v preteklem tednu podražile za približno pet odstotkov. Na trgu odmevajo tudi večji lastniški premiki, saj je v zadnjih dveh tednih v več svežnjih lastnika zamenjalo več kot 11 odstotkov vseh izdanih delnic, pri čemer so bile med prodajalci predvsem banke. Omenjeni premiki so povezani z napovedano dokapitalizacijo družbe in izvedbo mednarodnega procesa iskanja ustreznega vlagatelja za pridobitev pomembnega deleža v lastništvu, kar lahko na koncu privede tudi do prevzema družbe.

Glede na splošno zanimivost pivovarskega sektorja interesa za nakup Pivovarne Laško zagotovo ne bi smelo manjkati, po vsej verjetnosti pa si bo vlagatelj, sploh če bo strateški, poskušal zagotoviti večinski delež. V tem kontekstu bo za trenutne kupce in njihovo strategijo uspešnega izhoda iz lastništva izredno pomembno, kako visoka bo dokapitalizacijska cena in koliko novih delnic bo izdanih, o čemer bo po končanem iskanju vlagatelja za dokapitalizacijo odločala skupščina.

Pomembni lastniški premiki se obetajo tudi v Petrolu. Aktivnosti za prodajo osem odstotkov delnic družbe, ki so v lasti Gorenjske banke in Istrabenza, so se že začele. Pri trenutni tržni ceni omenjeni paket delnic predstavlja približno 50 milijonov evrov, glede na postopek pa je mogoče, da se bo razdelil na več investitorjev. Za malo večjo privlačnost naložbe je v preteklem tednu poskrbela tudi vlada, ki je naftnim trgovcem dovolila zvišanje marže na pogonska goriva, liberalizacija določanja cen goriv, ki bi veliko bolj vplivala na prodajno ceno, pa je očitno še oddaljena. Zaključek omenjene prodaje bo vplival tudi na ceno delnice na trgu, obenem pa je na podlagi omenjenih postopkov mogoče pričakovati še vpliv na druge pomembnejše delnice na trgu.