Večino nepravilnosti že odpravili

Računsko sodišče je preverjalo pravilnost, gospodarnost in učinkovitost poslovanja slabe banke v letih 2014 in 2015.

Objavljeno
11. februar 2018 19.22
vidic dutb
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana – Vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) naj bi se predvidoma ta teden sestalo s predstavniki ministrstva za finance in jih seznanilo z ugotovitvami revizije računskega sodišča, ki je preverjalo pravilnost, gospodarnost in učinkovitost poslovanja slabe banke v letih 2014 in 2015. Na ministrstvu, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, s tem menda še niso seznanjeni.

So pa poleg tega pred kratkim prejeli ugotovitve drugega dela notranje revizije DUTB, ki jo je ta družba naročila že pred časom. Na ministrstvu za finance odgovarjajo, da omenjena notranja revizija ugotavlja nekaj kršitev in poslovodstvu nalaga popravljalne ukrepe. »Poslovodstvo je večino ukrepov in priporočil izvedlo oziroma jih izvaja,« so dodali.

Za kakšne nepravilnosti gre, niso pojasnili, po neuradnih informacijah pa menda ni bilo zaključnih poročil o prodaji posameznih naložb. Najbrž gre za naložbe, kjer je omenjena revizija, kot smo poročali, že v prvem delu ugotovila nepravilnosti. To so, denimo, prodaja terjatev do ACH, Polzele in družbe MPM Engineering, lastnice Bohinj Eco hotela.

Prebil namesto Balogha?

V zadnjih tednih je mogoče slišati, da bi ugotovitve revizije računskega sodišča lahko zamajale položaj glavnega izvršnega direktorja DUTB Imreja Balogha, a v krogih okoli gospodarskega in finančnega ministrstva o tem menda ne vedo nič. Za takšnimi informacijami naj bi stali tisti, ki bi želeli na čelu slabe banke videti sedanjega izvršnega direktorja Andreja Prebila.   

Po neuradnih informacijah obstajajo tudi razmišljanja o podaljšanju življenjske dobe DUTB, ki se bo iztekla leta 2022. A po dosegljivih informacijah bo to že odločitev prihodnje vlade. Sedanja ne načrtuje sprememb zakona o slabi banki, veljavni zakon pa predvideva, da se po izteku življenjske dobe preostanek premoženja in obveznosti prenesejo na Slovenski državni holding. Izključena pa ni niti možnost prenosa na druge upravljavske institucije države. Tudi morebitna privatizacija DUTB za zdaj še ni v načrtu.