Vlada bo združila carinsko in davčno službo

Vlada je Rajka Skubica ponovno imenovala za generalnega direkorja carinske uprave, a mandat bo kratek.

Objavljeno
21. november 2012 14.40
Posodobljeno
21. november 2012 15.15
šipič CARINSKA UPRAVA/PODELITEV
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Ljubljana – Rajko Skubic bo po petih letih še naprej generalni direktor Carinske uprave Republike Slovenije, je sklenila vlada, a bolj zanimiva je napoved, da se bo njegov novi mandat iztekel že 1. julija 2013. Do takrat namerava namreč vlada carinsko in davčno upravo povezati v Finančno upravo.

Minister za finance Janez Šušteršič je vladi sicer predlagal, naj Rajka Skubica imenuje za še eno petletno obdobje, a vlada je danes sporočila, da to ne bi imelo smisla, ker po zakonu o javnih uslužbencih uradnikovo imenovanje preneha ob ukinitvi organa oziroma organizacijske enote, ki jo vodi: »Zato bo Rajku Skubicu z združitvijo Davčne uprave Republike Slovenije in Carinske uprave Republike Slovenije 1. julija 2013 prenehal položaj generalnega direktorja carinske uprave.« Vlada je presodila tudi, da za kratko obdobje ni razumno objavljati javnega natečaja za generalnega direktorja »ali imenovati osebo, ki za področje dela organa nima tolikšnih delovnih izkušenj ter ustreznih kompetenc«, zato je zdaj generalnega direktorja izbrala brez natečaja. Skubica je novembra 2007 za generalnega direktorja carinske uprave (Curs) prvič imenovala tedanja vlada Janeza Janše.

S sporočilom ob imenovanju je vlada potrdila, da ni opustila načrtov o združitvi davčne in carinske uprave v ustanovo z delovnim imenom Finančna uprava do 1. julija 2013, kar je sicer ciljni datum. To je poslancem državnega zbora 24. septembra povedal finančni minister Janez Šušteršič, ko je poslanki SDS Patriciji Šulin odgovarjal na vprašanje o združitvi dveh ustanov: »Na eni strani smo v okviru neke delovne skupine opravili analizo stanja. Pripravljamo funkcionalno strukturo bodočega združenega organa, se pravi združenje carinske in davčne službe. Jeseni, torej do konca leta, bomo pripravili tudi že predlog zakona, ki bo urejal to skupno službo.« Načrtovana združitev je naravnana na pričakovani datum vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, zaradi česar je ministrstvo za finance že načrtovalo obsežno reorganizacijo carinske uprave. Delovno skupino za združitev davčne in carinske uprave vodi generalna direktorica direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov Tamara Prezelj, njen namestnik je generalni sekretar na ministrstvu Andrej Verhovnik Marovšek, devet članov so zagotovili ministrstvo ter carinska in davčna uprava. Po sklepu, pod katerega se je 8. maja podpisal finančni minister Šušteršič, bo delovna skupina med drugim pripravila zakonske in podzakonske predpise ter načrt združitve.

Izvedeti je mogoče, da se je vršilec dolžnosti generalnega direktorja davčne uprave z zaposlenimi že pogovarjal o združitvi. Sindikat državnih organov Slovenije si bo po besedah generalnega sekretarja Draga Ščernjaviča prizadeval, da bo zakon o novi ustanovi vsem zaposlenim v davčni in carinski upravi zagotovil zaposlitev v združeni službi. »Za zdaj še nismo videli nobene analize, zakaj je združitev davčne in carinske uprave smiselna in bolj učinkovita od dveh ustanov,« pravi sogovornik, ki poskuša organizirati sestanek sindikatov, vodstev obeh služb in ministrstva za finance.

»Vsekakor carinska uprava že zdaj opravlja velik del enakih nalog kot davčna, in sicer po istem, davčnem postopku, zato je ustanovi smiselno povezati. Razumno je povezati tudi njune skupne službe. Še vedno pa bodo potrebovali strokovnjake posebej za carinski zakon, ki je zahtevno področje,« razmišlja davčni strokovnjak Darko Končan.

Janez Šušteršič ni prvi minister, ki se je odločil združiti carinsko in davčno upravo. Že v 90. letih se je zanjo zavzemal tedanji finančni minister Mitja Gaspari. Slovenija se je takrat namreč že pripravljala na Evropsko unijo, zato je bilo treba razmisliti o prihodnosti številnih carinikov na velikem deležu državne meje. Ni torej naključje, da sta sedeža davčne in carinske uprave že danes v isti stavbi na Šmartinski cesti v Ljubljani.