Vlada danes o NLB lahko tudi s preglasovanjem

Ministrski zbor o odgovoru evropski komisiji o zavezah za NLB, na mizi tudi zaščita pred hrvaškimi tožbami.

Objavljeno
28. februar 2018 20.18
jsu*NLB
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana - Vlada ima danes na mizi izjemno vroč politični kostanj, potrjevala bo odgovor evropski komisiji na temo zavez, danih v zvezi s postopkom državnih pomoči NLB. V koaliciji niso enotnega mnenja, kako urediti vsa nerešena vprašanja, tudi kar zadeva zaščito NLB pred tožbami hrvaških bank, na katere so bile prenesene vloge hrvaških varčevalcev. Zato naši viri ne izključujejo možnosti, da bi do odločitve na vladi prišlo s preglasovanjem.

Premier Miro Cerar je sicer včeraj glede izplačevanja odškodnin NLB v sodbah hrvaških sodišč povedal, da so te v neskladju s pravom, prvič pa je nakazal, da bi vlada lahko prišla banki naproti. »NLB mora storiti vse, kar more, da prepreči morebitne poskuse izvršb nad njenih premoženjem. Če bo nastala večja zagata, ji bo vlada na nek način morala pomagati,« je dejal.

Odločitev vlade ima lahko konkretne finančne posledice tudi za državni proračun 2018, kjer vlada načrtuje za 75 milijonov evrov  evrov prihodkov iz naslova dividend NLB. Revizor od NLB sicer za zdaj ne zahteva oblikovanja rezervacij na račun hrvaških tožb.

Če pa bi se ta praksa spremenila, tudi na račun zahtev ECB, država pa ne bi zaščitila banke pred tožbami, NLB ne bi mogla v proračun izplačati dividend iz naslova lanskega rekordnega dobička. Ta je že po prvih devetih mesecih lani na ravni skupine znašal kar 184 milijonov evrov, kar je še enkrat več kot v enakem obdobju predlani, do konca leta pa se je po neuradnih podatkih še povečal.