Vlada danes o uredbi o indeksih vrednosti nepremičnin

Na današnji seji bo vlada obravnavala predlog uredbe o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin.

Objavljeno
19. september 2013 09.43
26.7.2011 Sentilj, Slovenija. Pisane fasade his v Sentilju.FOTO: JURE ERZEN/Delo
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA
Ljubljana - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog uredbe o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin, v skladu s katerim se bodo vrednosti nepremičnin v registru Geodetske uprave RS (Gurs), ki bodo med drugim osnova za načrtovani davek na nepremičnine, znižale za deset do 30 odstotkov.

Vrednosti v registru nepremičnin se bodo z indeksacijo, ki vrednosti prilagaja tržnim cenam v določenem obdobju, najbolj znižale za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in tudi stanovanjske nepremičnine na območjih, kjer so bile najvišje.

Zvišanje vrednosti ni predlagano

Za nobeno vrednostno cono ni predlagano zvišanje vrednosti, je razvidno iz predloga uredbe, ki jo je pripravilo ministrstvo za infrastrukturo in prostor, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vrednosti se bodo prilagodile, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih spremenile za več kot deset odstotkov. Obdobje indeksacije je od 1. julija 2010 do 1. januarja 2013, Gurs pa je upošteval tudi podatke za obdobje šestih mesecev po datumu indeksiranja (1. januar 2013), torej do konca junija letos.

To je prva indeksacija po določitvi vrednosti nepremičninam konec leta 2011. Vrednost nepremičnin bo med drugim osnova za davek na nepremičnine, ki ga pripravlja ministrstvo za finance. Predvideno je, da bodo lastnikom nepremičnin v začetku prihodnjega leta poslali informativna obvestila z vrednostjo njihove nepremičnine in predvidenim zneskom davka.

Vlada ima na dnevnem redu današnje seje med drugim tudi predlog zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema, predlog novele zakona o finančnih zavarovanjih in predlog sklepa o dodelitvi finančne spodbude za projekt Emonika.