Vlada se o liberalizaciji trga naftnih derivatov še usklajuje

Čas za sprostitev regulacije je sedaj, ko so cene nizke, je poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Objavljeno
28. januar 2016 15.27
Nejc Gole
Nejc Gole
Vlada še ni usklajena glede (zaenkrat) delne liberalizacije cen goriv. Potekajo še zadnja usklajevanja med gospodarskim, finančnim in infrastrukturnim ministrstvom, je po seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki napoveduje, da bo vlada o predlogu delne liberalizacije najverjetneje odločala v začetku februarja.

"Usklajevanja med ministrstvi potekajo zato, da bo prehod brez večjih vplivov na javnofinančne prihodke. Tudi trošarinsko politiko je treba uskladiti, ministrstvo za infrastrukturo pa mora vzpostaviti sistem zbiranja cen," je povedal Počivalšek. Po njegovem mnenju so regulirane cene tudi eden od vzrokov, da sta na trgu praktično le dva ponudnika govori in da nekateri manjši zapuščajo državo. "Čas za sprostitev regulacije je sedaj, ko so cene nizke," je povedal minister. Ta se zavzema za deregulacijo, ker je Slovenija edina v Evropski uniji z reguliranimi cenami.

"Verjamem, da bomo prvi korak k liberalizaciji naredili na seji vlade v začetku februarja," je poudaril, saj se sedanja uredba izteče 8. februarja, predlog spremenjene uredbe za čas uvedbe delne sprostitve cen pa določa datum 9. februar. Tudi novo uredbo naj bi do dokončne liberalizacije nadgrajevali na štiri mesece, kot doslej, je dodal.