Vlada soglaša z zadolžitvijo DUTB

Družba za upravljanje terjatev bank se bo zadolžila za 200 milijonov evrov.

Objavljeno
10. december 2015 18.05
jsu*DUTB Mansson
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana - Vlada je danes kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) dala upravnemu odboru DUTB soglasje za zadolžitev v znesku 200 milijonov evrov. DUTB bo s tem predvidoma pokrila del poplačila 500-milijonske obveznice, ki zapade sredi meseca. V DUTB podrobnosti glede zadolžitve še ne razkrivajo. Za STA so povedali le, da bodo sredstva namenjena poplačilu prve obveznice in deloma druge obveznice.

DUTB mora 15. decembra poplačati prvo izdajo obveznic DUTB v višini 502,5 milijona evrov ter zapadle obresti iz naslova vseh izdanih obveznic v višini 45,5 milijona evrov, skupno torej 548 milijonov evrov, so iz DUTB sporočili oktobra, ko so prodali za okoli 165 milijonov evrov državnih obveznic.

V DUTB so avgusta povedali, da bodo del poplačila prve obveznice pokrili s prilivi iz upravljanja premoženja, ki so v letu in pol znašali 311 milijonov evrov, del pa refinancirali z najemom dolga z državnim poroštvom.

DUTB je z izdajo obveznic financirala odkup terjatev od bank, ki so bile vključeno v državno reševanje bančnega sistema.

Doslej je izdala štiri obveznice. Prva in druga izdaja, v višini po okoli 500 milijonov evrov, ki čemer prva zapade 15. decembra letos, druga pa 15. decembra 2016, sta bili namenjeni plačilu za terjatve NLB in NKBM.

Tretja izdaja v višini okoli 424 milijonov evrov, ki je bila namenjena plačilu za terjatve Abanke, in četrta izdaja v višini 127 milijonov evrov, ki je bila namenjena plačilu za terjatve Banke Celje, zapadeta 15. decembra 2017.