Vlada sprejela predlog novele zakona o bančništvu  

S predlogom novele se uvaja možnost prenehanja ali konverzije kvalificiranih obveznosti banke.

Objavljeno
10. oktober 2013 17.40
jer/banka slovenije
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo

Ljubljana - Kot smo napovedali, je vlada sprejela predlog novele zakona o bančništvu, s katero se uvaja možnost prenehanja ali konverzije kvalificiranih obveznosti banke kot izrednega ukrepa, ki ga lahko banki izreče Banka Slovenije.

S tem naj bi tudi delničarji banke in drugi upniki v čim večji meri prispevali k prestrukturiranju banke, ki se sooča z okoliščinami povečanega tveganja, zaradi katerih bi bila ogrožena stabilnost finančnega sistema.

Namen zakona je omogočiti izvedbo ukrepov za krepitev stabilnosti bank in tako posledično zvišati bonitetne ocene države in posameznih bank. Evropska komisija je Sloveniji sporočila, da se bodo za izvedbo ukrepov v slovenskih bankah uporabljala nova pravila o državni pomoči za podporne ukrepe v korist bank v okviru finančne krize. Nova pravila vključujejo določbe o porazdelitvi bremena med delničarji in podrejenimi upniki, kar po sedanji zakonodaji v Sloveniji ni mogoče. Z delitvijo bremen med delničarje in podrejene upnike se državna pomoč omeji na najmanjšo potrebno in zmanjšajo potrebni izdatki iz državnega proračuna.

Vlada je novelo zakona poslala v državni zbor po nujnem postopku.