Vlada za pol leta podaljšala način določanja cen naftnih derivatov

Naftni trgovci cene vseh derivatov na avtocestah in hitrih cestah določajo sami.

Objavljeno
29. marec 2018 13.48
Točenje goriva na bencinskem servisu. Ljubljana, Slovenija 23.maja 2016. [pogonska goriva,bencini,dizel,nafta,družba Petrol,bencinski servisi,točenje goriva]
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana – Vlada je na današnji seji izdala uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katero je za pol leta podaljšala obstoječi sistem oblikovanja cen 95-oktanskega bencina in dizla zunaj avtocest. Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter cene vseh derivatov na avtocestah in hitrih cestah določajo sami.

Vlada je na družbenem omrežju twitter sporočila, da danes sprejeta uredba začne veljati s 1. aprilom in velja do 30. septembra. Določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati distributerji in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine.


Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva se izračunava na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar/evro. Tako dobljeni modelski ceni mineralnega naftnega derivata se nato doda še dodatek za biokomponento, ki se izračuna posebej za mineralne bencine in posebej za mineralni dizel. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov in 14-dnevnega povprečja cen biogoriv.