Vraničar Ermanova pričakuje nadaljevanje pogovora o NLB

Odgovor evropski komisiji glede NLB morajo v Bruselj poslati do jutri, konkretneje o njegovi vsebini ministrica ni govorila.

Objavljeno
01. marec 2018 13.38
Posodobljeno
01. marec 2018 13.38
NLB
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Pričakujem, da bomo nadaljevali pogovore s komisijo z željo, da se uskladimo glede roka privatizacije in potrebnih kompenzacijskih ukrepov, je ministrica za finance Mateja Vraničar Erman odgovorila po seji vlade, na kateri so obravnavali odgovor Slovenije na odziv evropske komisije na predlog za spremembo zavez glede NLB. V Bruselj ga morajo poslati do jutri, konkretna o njegovi vsebini pa ni bila.

Izhodišče je predlog, ki ga je vlada oblikovala decembra. »Predlog smo okrepili, ker je evropska komisija ocenjevala, da je treba bolj uravnotežiti odlog prodaje z ustreznimi kompenzacijskimi ukrepi. Temu smo posvetili največ pozornosti. Izhajali smo iz opozoril, ki jih je navedla evropska komisija. Daljši odlog ko zahtevamo, strožji morajo biti kompenzacijski ukrepi,« je dejala. »Drugi scenariji, ki bi lahko izhajali iz začetka postopka preiskave, so manj ugodni in predstavljajo večje tveganje za vrednost državnega premoženja,« je dodala.

Evropska komisija je namreč januarja sprožila poglobljeno preiskavo, saj Slovenija ni izpolnila vseh zavez, ki ji jih je dala leta 2013 v zameno za odobreno državno pomoč banki – torej ni privatizirala vsaj polovice banke do konca lanskega leta.

Temo o hrvaških varčevalcih preložili

Vlada pa danes ni sprejela odločitev glede odločb hrvaških sodišč glede deviznih vlog hrvaških varčevalcev. »Dogovorili smo se, da bomo opravili še nekaj pogovorov in to temo preložili na prihodnji teden,« je dejala ministrica.

Vladi ni predlagala jamstva, kot je predlagala maja lani, je potrdila Vraničar Ermanova.