Vraničar Ermanova zaradi NLB ponudila odstop

Ministri niso podprli predloga, da bi država prevzela jamstva za hrvaške tožbe.

Objavljeno
29. maj 2017 14.06
tre*MNENJA
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana − Prodaja NLB je vse bolj negotova. Nadzorniki SDH danes niso odločali o soglasju k prospektu za prodajo delnic banke, saj je vlada zavrnila predlog, da bi država prevzela jamstva za morebitne obveznosti iz tožb za prenesene vloge hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke, ki znašajo okoli 400 milijonov evrov.

»Vlada se je seznanila z informacijo Slovenskega državnega holdinga (SDH), da se je tveganje, ki izvira iz problematike prenesenih deviznih vlog varčevalcev LB na Hrvaškem, izkazalo kot ovira za uspešno izvedbo nadaljnjih postopkov prodaje NLB,« so sporočili iz vlade. Dodali so, da je vlada proučila mogoče ukrepe za zmanjšanje tveganj pri prodaji banke, vendar je ugotovila, da ukrepov, ki jih pričakuje SDH, ne more zagotoviti. To pomeni, da vlada ni podprla predloga ministrice za finance Mateje Vraničar Erman, da bi država nase prevzela jamstva za ta izplačila in tako omogočila prodajo banke po višji ceni. Ministrica je po naših zanesljivih informacijah premieru Miru Cerarju zato ponudila odstop, ki pa ga predsednik vlade menda ni sprejel.

Nadzorniki SDH so zaradi te odločitve vlade odločanje o soglasju k prospektu za prodajo delnic NLB z danes preložili na četrtek. Kaj bodo sklenili, ni znano. Po naših informacijah pa sta mogoča dva scenarija: Da poskušajo na trgu doseči vsaj 0,85 knjigovodske cene delnice NLB in v primeru neuspeha evropsko komisijo prepričati, da banki ne bo treba prodati balkanske mreže, ali pa privoliti v nižjo ceno, kar bi pomenilo tudi vsaj dvesto milijonov evrov nižjo kupnino. V tem primeru bi SDH odločitev najbrž prepustil vladi kot skupščini.