VZMD opustil tožbi za ničnost vpisa izbrisa delnic in podrejenih obveznic v NLB

Poravnava določa, da vsaka stran nosi svoje stroške postopka, tožniku pa bosta vrnjeni dve tretjini sodne takse.

Objavljeno
17. maj 2017 21.09
Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD)
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Ljubljana - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani sta bili danes izvršeni sodni poravnavi med Vseslovenskim združenjem malih delničarjev (VZMD) in Tadejem Kotnikom kot tožnikoma ter NLB kot toženo stranko v tožbah, s katerima sta tožnika dokazovala ničnost vpisa izbrisa delnic in podrejenih obveznic NLB v sodni register. VZMD je tožbi opustil.

Kot so ocenili v VZMD, sta bili po treh letih in pol tožbi že povsem brezpredmetni. "Težko se je izogniti vtisu, da je bilo neskončno zavlačevanje sodišča temu bržčas tudi namenjeno," so v sporočilu za javnost zapisali v združenju.

Nadaljevanje tožb jalov napor

"Čeprav sta tožbi vložila že v začetku leta 2014, vse do danes - torej domala tri leta in pol - ni bila opravljena niti ena vsebinska obravnava," so izpostavili. V VZMD so ocenili, da bi nadaljevanje tožb pomenilo jalov napor, s čimer so se strinjali tudi odvetniki NLB.

Poravnava določa, da vsaka stran nosi svoje stroške postopka, tožniku pa bosta vrnjeni dve tretjini sodne takse.

V združenju so kritični tudi do "skrajno pretirane" sodne takse, ki je bila določena pri 3555 evrih. Z vsemi vloženimi odškodninskimi tožbami, ki so jih vložili v imenu razlaščenih vlagateljev, pa nameravajo nadaljevati.