WEF: Nova industrijska revolucija spreminja tudi trg dela

V prihodnjih petih letih bo v 15 največjih gospodarstvih »odnesla« tudi več kot pet milijonov delovnih mest.

Objavljeno
24. januar 2016 10.29
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Pariz - Nova industrijska revolucija ne bo prinesla le tridimenzionalnega tiskanja in napredka na področju biotehnologije, pač pa bo v prihodnjih petih letih v 15 največjih gospodarstvih »odnesla« tudi več kot pet milijonov delovnih mest, je pokazala raziskava Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Vlade avtorji pozivajo, naj se na dogajanje pripravijo.

Tako imenovana četrta industrijska revolucija bo v prihodnjih petih letih pomembno spremenila »ne le poslovne modele, pač pa tudi trge dela«, je WEF opozoril ob robu zasedanja v Davosu.

Prva industrijska revolucija je prinesla parne stroje, druga elektriko in tekoči trak, sledili sta elektronika in robotika. Četrta industrijska revolucija pa bo vključevala velike podatke in pametne sisteme, ki bodo pomembno spremenili gospodarstvo.

Te spremembe pa bodo prinesle tudi »neto izgubo več kot pet milijonov delovnih mest v 15 največjih razvitih državah in državah v razvoju,« napoveduje organizacija. Ta je preučila potencialne vplive na gospodarstva ZDA, Nemčije, Francije, Kitajske, Brazilije in drugih držav.

Na udaru administracija

Raziskava kaže na 7,1 milijona izgubljenih delovnih mest, še posebej v pisarniškem in administrativnem delu. Na drugi strani naj bi nastalo 2,1 milijona novih delovnih mest na področjih, kot sta računalništvo in matematika.

»Brez takojšnjega hitrega in ciljnega ukrepanja z namenom obvladati bližajočo se tranzicijo in izoblikovati delovno silo z znanji za prihodnost se bodo morale vlade spopadati z vse večjo brezposelnostjo in neenakostjo, podjetja pa z manjšo bazo potrošnikov,« je v izjavi opozoril prvi mož WEF Klaus Schwab.

Ločena študija je pokazala, da bodo spremembe še posebej močno negativno vplivale na ženske. Medtem ko naj bi bila izguba delovnih mest po spolih relativno enakomerno razporejena - 52 odstotkov novih brezposelnih naj bi bilo moških, 48 odstotkov pa žensk - so ženske na trgu dela slabše zastopane in jih bo ta odstotek bolj prizadel. Ob tem so ženske tudi slabše zastopane na tehničnih področjih, kjer bo v prihodnje ustvarjenih največ delovnih mest.