Tudi Hypo Alpe-Adria-Bank oddelila nestrateški del portfelja

Po uspešnem prestrukturiranju finančne skupine Hypo Alpe Adria 2. junija, ko je družba Hypo Leasing izvedla statusnopravno preoblikovanje, je nestrateški del portfelja na drugo družbo prenesla tudi bančna družba Hypo Skupine v Sloveniji.

Objavljeno
03. oktober 2014 14.00
Slovenija, Ljubljana, 15.02.2011 - Hypo Group Alpe Adria. Foto: Leon VIDIC/DELO
M.K.,gospodarstvo
M.K.,gospodarstvo

Ljubljana - Po prestrukturiranju finančne skupine Hypo Alpe Adria v juniju, ko se je družba Hypo Leasing statusno preoblikovala, je nestrateški del portfelja na interno slabo banko prenesla tudi bančna družba skupine Hypo v Sloveniji.

Kot so sporočili iz Hypo Alpe-Adria-Bank, gre za drugi del tovrstnega prenosa, s katerim je Hypo Alpe-Adria-Bank nestrateške naložbe prenesla na družbo za upravljanje TCK. S tem je banka Hypo zaključila še en korak v prestrukturiranju in hkrati izpolnila eno od zahtev Evropske komisije v procesu prestrukturiranja mednarodne finančne skupine Hypo Alpe Adria, so sporočili iz banke.

Družba TCK je v 25-odstotni lasti Hypo Alpe-Adria-Bank International in 75-odstotni lasti družbe Heta Asset Resolution, interne slabe banke. Obe družbi imata sedež v Celovcu.

Banka Hypo v Sloveniji se, skupaj s celotno skupino Hypo v jugovzhodni Evropi - ki vključuje Avstrijo, Slovenijo, Hrvaško, BiH, Srbijo in Črno goro - pripravlja na novega lastnika. Kot navajajo v banki, prenos nestrateškega portfelja banke Hypo na interno slabo banko pomeni "čiščenje nestrateških naložb s ciljem nemotenega delovanja in poslovanja s strateško usmerjenimi storitvami skladno z zastavljenimi cilji".

Družba Hypo Leasing se je 2. junija statusnopravno preoblikovala, na podlagi česar danes delujejo tri družbe: Hypo Alpe-Adria-Leasing (Hypo Leasing), ki se ukvarja s finančnim lizingom premičnin, Heta Asset Resolution, ki je interna slaba banka in upravlja z nestrateškim delom portfelja naložb banke in lizinga, ter Hypo Prep, ki je t.i. dobri del slabe banke in se ukvarja z upravljanjem naložbenih nepremičnin.

Avstrijska skupina Hypo Alpe Adria namerava na slovenskem trgu ohraniti Hypo Alpe-Adria-Bank in Hypo Alpe-Adria-Leasing, ki ponujata bančne in zavarovalniške storitve ter finančni lizing premičnin.

Strategijo so usmerili v poslovanje s prebivalstvom, samostojnimi podjetniki ter mikro, majhnimi in srednje velikimi podjetji, v naboru lizinških storitev pa so ohranili le tiste, ki so zanimive tem ciljnim skupinam, pravijo v banki.