Z zavarovanjem do davčne olajšave

Z vplačilom dodatno pokojninskega zavarovanja si še lahko znižamo dohodnino

Objavljeno
18. december 2015 20.24
Ljubljana 04.08.2012 - Upokojenci.foto:Blaz Samec/DELO
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana – Še nekaj dni imamo na voljo, da vplačamo dodatno pokojninsko zavarovanje (DPZ) – ali letno individualno premijo ali zneske do maksimalne premije, če smo vključeni kot kolektivni zavarovanci v svojih podjetjih. Tako si lahko izboljšujemo našo prihodnjo pokojninsko realnost, že zdaj pa tudi izkoristimo davčno olajšavo. Najvišja davčna olajšava letos znaša 5,844 odstotka bruto plače, a ne more presegati 2819,9 evra. Tako sporočajo nekateri pokojninski skladi, družbe in zavarovalnice, ki jih je v Sloveniji deset in imajo blizu 500.000 zavarovancev dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Tudi pri Zavarovalnici Triglav pravijo: Če z rednimi vplačili v DPZ do konca leta zavarovanci ne bodo dosegli maksimalne davčne olajšave, je smiselno, da najkasneje do 31. decembra 2015 v DPZ dodatno vplačajo »mankjajoči« znesek, s katerim bodo olajšavo izkoristili v celoti. V spletni poslovalnici i.triglav lahko preverijo, koliko je bilo na njihov dodatni pokojninski račun vplačano letos, in si tudi poiščejo razliko do najvišje olajšave. Razliko do maksimalne davčne olajšave pa si lahko na enostaven način izračunajo s kalkulatorjem, ki ga najdejo na spletni povezavi www.triglav.si/pdpz, so nam odgovorili iz Zavarovalnice Triglav.

Pri izračunu mora zavarovanec upoštevati dosedanja vplačila v letošnjem letu in tudi predvidena redna vplačila do konca leta. Če je vključen v kolektivno in individualno PDPZ, mora upoštevati vplačila v obe zavarovanji in tudi to, da ima prednostno pravico pri uveljavljanju davčne olajšave delodajalec. To pomeni, da lahko uveljavlja davčno olajšavo največ v višini zneska, ki predstavlja razliko med maksimalno davčno olajšavo in vplačili, ki jih je zanj izvedel delodajalec.