Za zaposlovanje mladih 3,4 milijona evrov

Projekt je namenjen iskalcem prve zaposlitve, poudarek bo na medgeneracijskem prenosu znanj in izkušenj.

Objavljeno
10. oktober 2013 14.13
Slovenija Velenje 18.12.2012 - Gorenje. Foto: Leon Vidic/Delo
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Ljubljana - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je potrdilo projekt Mentorstvo za mlade, ki je namenjen iskalcem prve zaposlitve v starosti do 30 let. Za program bo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namenjenih 3,4 milijona evrov, od tega pa bo 2,9 milijona evrov prispeval Evropski socialni sklad.

Kot so danes pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja vlogo organa upravljanja za evropske strukturne sklade in kohezijski sklad, je namen projekta prispevati k večji zaposljivosti in konkurenčnosti mladih in starejših delavcev.

V okviru programa se bo spodbujalo delodajalca k prenosu znanj na novozaposlene mlade, kar naj bi pripomoglo k pridobivanju praktičnih delovnih izkušenj in konkretnih veščin, ki jih lahko mladi pridobijo le na delovnem mestu ob pomoči usposobljenega mentorja.

Kot so še povedali na ministrstvu, bo poudarek na medgeneracijskem prenosu znanj in izkušenj.

Program vključuje tudi usposabljanje mentorjev in aktivnosti ozaveščanja delodajalcev o pomenu načrtnega uvajanja novo zaposlenih, vključiti pa želi 500 mladih, od tega polovico žensk, iskalcev prve zaposlitve v starosti do 30 let.

Za izvajanje projektov je odgovorno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.