Začetek prodaje Abanke

Za paket slabih terjatev druge največje državne banke neuradno pet interesentov.

Objavljeno
04. oktober 2017 18.04
Poslovna stavba Abanke na Slovenski cesti, kjer poteka shod proti privatizaciji. Ljubljana, Slovenija 11.junija 2015.
Katja Svenšek
Katja Svenšek
Ljubljana - Po prodaji Nove KBM in zaustavitvi prodaje NLB se zdaj na začetek postopka prodaje, h kateremu se je država zavezala ob sanaciji bančnega sistema z državno pomočjo, pripravlja Abanka. Slovenski državni holding (SDH) naj bi s postopki začel še letos, banka pa medtem čisti portfelj.

Ključni prodajni koraki po volitvah

SDH, ki bo vodil postopek prodaje Abanke, bo po naših informacijah prve sklepe za začetek postopka sprejel še v letošnjem letu. Kaj kmalu naj bi začeli tudi z izbiro finančnega svetovalca. To vlogo je v propadlem postopku prodaje NLB, spomnimo, opravljala Deutsche Bank. Čeprav se rok za prodajo Abanke izteče sredi leta 2019, bodo v SDH prodajo banke vključili v načrt za leto 2018. Časovnica naj bi bila medtem dejansko zastavljena tako, da ključni dogodki v postopku prodaje, ne bodo sovpadali z volilno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto. Šele po volitvah naj bi bila banka dejansko ponujena na trgu.

Skrb, ki jo imajo državni lastniki oziroma prodajalci, se medtem poleg vprašanj, kot so, kako bodo finančni trgi po polomu s prodajo NLB sprejeli informacijo o prodaji Abanke in ali sploh obstajajo strateški lastniki za evropske banke, nedvomno nanaša tudi na vprašljivo prihodnost bančnega sistema. Banke so tudi zaradi razvijajoče se tehnologije in vse večje digitalizacije namreč vedno bolj pred dilemo, kakšni bodo sploh njihovi poslovni modeli. Kot interesent za nakup Abanke se sicer vseskozi omenja lastnik Nove KBM, ameriški sklad Apollo.

Za slabe terjatve pet interesentov

V Abanki so se medtem kot ena zadnjih bank tudi sami lotili čiščenja svojega portfelja in julija letos naprodaj ponudili skoraj 250 milijonov evrov vreden paket slabih terjatev. Pri iskanju kupcev jim pomaga svetovalna družba PwC, po naših informacijah pa so zainteresiran kupci banki že posredovali svoje nezavazujoče ponudbe. Izbranim naj bi v Abanki zdaj omogočili skrbne preglede.

V Abanki podrobnosti postopka prodaje paketa slabih terjatev ne komentirajo, po naših informacijah pa opravljajo skrbni pregled portfelja predstavniki družbe DDM s sedežem v Švici, ki je pred časom kupila dobrih sto milijonov evrov vreden paket slabih terjatev NLB do fizičnih oseb, družbe B2, ki je med drugim kupila parket slabih terjatev nekdanje Hypo banke in paket Unicredit banke, češkega sklada APS, ki je nedavno skupaj z Apollom menda kupil paket terjatev Hete, naslednice Hypo banke, v Srbiji ter Deutsche bank in finančnega sklada Carval. Ponudbe bi lahko bile, kot ocenjujejo naši sogovorniki, pripravljene v roku meseca dni, do konca leta pa posel tudi zaključen.

Abanka v dobri formi

Abanka, ki ji mnogi sicer pripisujejo počasnost in neodzivnost na aktualne razmere na trgu, je v zadnjih letih znatno izboljšala poslovanje. Lansko leto je banka, ki zmanjšuje bilančno vsoto – ta je lani dosegla 3,6 milijarde evrov -, končala s 77,5 milijona evrov čistega dobička na ravni skupine. Dobiček pred davki je dosegel 82 milijonov evrov. Lani je banka povečala tudi obrestne prihodke, medtem ko so neobrestni prihodki padli, padajo pa vseskozi tudi stroški dela. V banki, ki se je leta 2015 združila z Banko Celje, zmanjšujejo število zaposlenih in obseg poslovanja. Tako so v skladu z zavezo Bruslju nedavno banki Sparkasse prodali svojo lizinško dejavnost.