Zemeljski plin čedalje cenejši

Zemeljski plin se je pocenil že osmo četrtletje zapored. Elektrika cenejša za industrijo in dražja za gospodinjstva.

Objavljeno
04. september 2014 13.58
reu UKRAINE-CRISIS/GAS-PIPELINES
Ba. Pa., gospodarstvo
Ba. Pa., gospodarstvo

Ljubljana − Cene zemeljskega plina za industrijo so se tudi v drugem četrtletju znižale, kar je že osmo četrtletje zapored, ugotavljajo pri statističnem uradu. Od prvega četrtletja letos se je povprečna cena zemeljskega plina za industrijo brez davka na dodano vrednost znižala za odstotek, v zadnjem letu za deset odstotkov, v zadnjih dveh letih za 24 odstotkov. V drugem četrtletju leta je cena znašala 0,41 evra za standardni kubični meter.

Tudi cene zemeljskega plina za gospodinjstva so se v drugem četrtletju znižale za odstotek, v zadnjih dveh letih pa za 20 odstotkov. Povprečna maloprodajna cena za gospodinjstva je znašala 0,70 evra za standardni kubični meter.

Povprečna cena električne energije za industrijo brez davka na dodano vrednost se je v drugem četrtletju znižala, in sicer za sedem odstotkov na osem evrov za sto kilovatnih ur.

Cene električne energije za gospodinjstva pa so se glede na prvo četrtletje zvišale za odstotek. Povprečna maloprodajna cena je tako znašala 16 evrov za sto kilovatnih ur.