Zlato ostaja dobra naložba za dolgoročno varnost

Pretresi in izzivi na trgu zlata se umirjajo, tako da je večje tudi povpraševanje.

Objavljeno
11. februar 2016 20.15
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin

Ljubljana – Povpraševanje po zlatu se je v zadnjem četrtletju lanskega leta povečalo za štiri odstotke, na rekordnih 1117,7 tone, kar je največ v zadnjih desetih četrtletjih, so zapisali pri World Gold Councilu v poročilu za leto 2015. Takšen trend naj bi se nadaljeval tudi letos, pa pravijo pri družbi Moro.

Povpraševanje po zlatu je bilo vse lansko leto skoraj nespremenjeno. Šibkost v prvi polovici leta je izničilo večje povpraševanje v drugi polovici, še posebej v zadnjem četrtletju, kar je na letni ravni pomenilo manjše povpraševanje za 14 ton in je na koncu leta doseglo 4212 ton. Pretresi glede povpraševanja po zlatu v prvi polovici lanskega leta so se v drugi polovici umirili, tako da se je trg lahko okrepil.

Več nakupov naložbenega zlata

Že omenjena močnejša rast v zadnjem četrtletju lanskega leta je bila posledica povpraševanja po zlatu centralnih bank, ki je bilo večje za 33 ton, in po naložbenem zlatu, ki se je povečalo za 25 ton. Centralne banke kupujejo zlato predvsem zaradi razpršitve mednarodnih rezerv in kot zavarovanje pred nihanjem ameriškega dolarja. Nakupi centralnih bank so se lani povečali na 588,4 tone. Rekordne nakupe zlata so centralne banke opravile leta 2013, in sicer v višini 625,5 tone.

Tudi investitorji so lani povečevali vlaganja v zlato predvsem zaradi nestabilnih delniških trgov in zavarovanja pred slabitvijo valut. V nasprotju z večjim povpraševanjem centralnih bank in investitorjev se je lani zmanjšalo povpraševanje po zlatu za izdelavo nakita, in sicer za šest ton in prav za toliko ton je bilo manjše tudi povpraševanje po zlatu, ki ga uporabljajo v industriji.

Dobava zlata iz rudnikov se je lani povečala le za odstotek, kar je bila najpočasnejša stopnja rasti od leta 2008. Tudi predelava zlata je bila najnižja na večletni ravni. Skupaj se je preskrba iz rudnikov zmanjšala za štiri odstotke, na 4258 ton, kar je najnižja raven od leta 2009.

Večje zlate rezerve

Najpomembnejši trgi z največjim povpraševanjem po zlatu ostajajo Kitajska, Rusija in Indija. Kljub težavam, ki jih imajo, se je v zadnjem lanskem četrtletju povpraševanje po zlatu v Indiji povečalo za šest odstotkov. V enakem obdobju so kitajski potrošniki kupili 27 odstotkov vsega svetovnega zlata, namenjenega za nakit, zlate palice in kovance. Eden pomembnejših vzrokov za to je bila devalvacija juana.

Poročilo World Gold Councila napoveduje, da se bo povpraševanje po zlatu na kitajskem trgu nadaljevalo. Tako naj bi se povpraševanje zasebnega sektorja po zlatu povečalo za 20 odstotkov, in sicer s sedanjih 1132 ton na leto na vsaj 1350 ton do leta 2017. Po rekordni ravni kitajskega povpraševanja po zlatu v letu 2013, v katerem je Kitajska postala največji svetovni trga zlata, se je trg v naslednjih dveh letih umiril in je zdaj na poti trajne rasti.

Prav Kitajska je lani najbolj povečala količino zlatih rezerv, in sicer za več kot 707 ton. Večino teh nakupov so opravili v letih 2009 do 2015, vendar so te nakupe uradno objavili junija lani. Zlate rezerve v zadnjih nekaj letih nenehno povečujeta tudi Turčija in predvsem Rusija, pri kateri je trend bolj enakomeren kot pri Kitajski.

Cena zlata se zopet povečuje

V družbi Moro, ki je priznan slovenski trgovec z zlatom, pravijo, da se trend iz zadnjega lanskega četrtletja nadaljuje. »Od 4. februarja se cena zlata povečuje, tako zaradi povečanega povpraševanja kot tudi pričakovanj investitorjev, da bodo obrestne mere do nadaljnjega ostale nespremenjene. In to kljub izjavi vodilnih v FED, da je dvig obrestnih mer v letošnjem letu zelo verjeten. S tem porastom je dolarska cena zlata na najvišji ravni v zadnjih devetih mesecih. Medtem pada vrednost dolarja, kar se kaže tudi v višji evrski ceni zlata,« pravijo v Moru.

Glede povpraševanja po zlatu in njegovi ceni so letos v Moru optimistični. Na to najbolj vplivajo finančni sistem, ki ostaja ranljiv, in nestabilni delniški trgi, zaradi česar investitorji cenijo pomen zlata za dolgoročno varnost.