Znižana bonitetna ocena Španije

Ocena bonitetne hiše Standard&Poor ima lahko za posledico višje stroške servisiranja državnega dolga.

Objavljeno
11. oktober 2012 14.23
K. V., Delo.si, STA
K. V., Delo.si, STA
Madrid - Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je znižala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Španije, in sicer za dve stopnji iz BBB+ na BBB-, in jo s tem postavila le malo nad raven ničvrednosti. Kot razlog za ta korak je navedla recesijo, visoko stopnjo brezposelnosti ter družbene nemire, ki omejujejo vladne možnosti za reševanje finančne krize.

Bonitetna hiša je Španiji v sredo pripisala negativne obete, kar pomeni, da bi v primeru poslabšanja gospodarskih razmer lahko še dodatno znižala njeno bonitetno oceno, STA povzema ameriško tiskovno agencijo AP.

»Na splošno, v luči poglabljanja recesije, pa menimo, da bo vladna odločenost večkrat preizkušena s strani domačih volivcev, ki so bili prizadeti zaradi njihovih ukrepov,« so zapisali v bonitetni hiši.

Španija je sicer pred časom zaprosila za finančno pomoč območja evra za sanacijo bančnega sistema. Evrske države so ji za ta namen odobrile do 100 milijard evrov pomoči, v S&P pa so opozorili, da ni mogoče predvideti, kako visoka bo ta pomoč. Vsako dodatno reševanje španskih bank pa bo le še povečalo španski javni dolg, so izpostavili.

Kaj pomeni ta ocena za Španijo?

Bonitetna hiša je ocenila tudi, da se bo špansko gospodarstvo v letošnjem letu skrčilo za 1,8 odstotka, prihodnje leto pa za 1,4 odstotka.

Ta poteza bonitetne agencije bi lahko Španijo veliko stala. Za posledico bi lahko namreč imela višje stroške servisiranja državnega dolga.

Dilema Madrida, ali naj zaprosi za splošno pomoč sklada za stabilnost evra, je zdaj postala še bolj pereča. Španske oblasti se na vse pretege trudijo, da bi se temu izognile, zdaj pa bi bile lahko v to vendarle prisiljene.

Španija se je tako znašla v začaranem krogu. Konkurenčna bonitetna hiša Moody's je namreč pred časom namignila, da bi lahko v primeru splošne pomoči Španiji znižala oceno za dolgoročni dolg države.

Zahtevana donosnost na španske desetletne obveznice se je po novici o znižanju bonitetne ocene države na sekundarnem trgu že malenkost zvišala. Potem ko je bila v sredo pri 5,82 odstotka, popoldne pa celo pri 5,78 odstotka, kar je blizu najnižje vrednosti v zadnjih šestih mesecih, se je danes okrepila na 5,86 odstotka.

Julija je medtem povprečna obrestna mera na španske dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let presegla 7,5 odstotka, kar je blizu zahtevane donosnosti, ki je Grčijo, Portugalsko in Irsko prisilila, da so zaprosile za mednarodno finančno pomoč, zaključuje STA.