ZSSS: Davčne blagajne uvedimo takoj

Vlado pozivajo še k centralizaciji državnih javnih naročil in k spremembi sistema reševanja izhoda iz krize.

Objavljeno
24. september 2013 16.44
reu MARKETS-FOREX/
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Novo mesto - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je na novinarski konferenci v Novem mestu vlado opozorila tudi na na spoštovanje pravne državne in delavskih pravic, ki so tudi temeljne človekove pravice.

Izvršni sekretar za pravno področje ZSSS Andrej Zorko je povedal, da vladi med ukrepi za izhod iz krize predlagajo takojšnjo uvedbo davčnih blagajn. »Ne po novem letu ali potem, ko bodo vidni rezultati junijskih sprememb davčne zakonodaje. Če ima država namen zajeziti sivo ekonomijo, ne bo čakala, temveč bo davčne blagajne uvedla takoj,« je opozoril.

Drugi ukrep je centralizacija državnih javnih naročil, s katerim bi se po mnenju ZSSS lahko privarčevalo precej denarja. Po drugi strani pa bi se zaradi tega povečala preglednost porabe davkoplačevalskega denarja, je nadaljeval.

Tretja zahteva ZSSS pa je okrepitev učinkovitosti pravne države, zlasti na področju delavskih pravic. Saj je nesprejemljivo, da ponekod delavci ne dobivajo plač, da jim delodajalci ne plačujejo prispevkov in da sodišča glede delovno-pravnih prekrškov niso učinkovita, je pojasnil.

ZSSS predlaga tudi spremembo kazenske zakonodaje

ZSSS zato predlaga spremembo kazenske zakonodaje in dela državnega tožilstva, s čimer bi omogočili, da bi tudi neplačniki in delodajalci oz. odgovorne osebe, ki kakorkoli kršijo delavske pravice, morali pred pristojnim sodiščem kazensko odgovarjati v roku od štirih do šestih mesecev. ZSSS še pričakuje, da bodo sodišča zaradi kršitve temeljnih delavskih pravic take kršilce tudi obsodila.

»Minimalna plača naj ostane nedotakljiva«

Vlado še opozarjajo, da je minimalna plača, ki omogoča prag preživetja, nedotakljiva ter pridobitev in rezultat sindikalnega boja. Edino glede česar bi se morali v Sloveniji pogovarjati, pa je to, da bi morali iz nje izvzeti vse dodatke in jih k tej dodati. Šele takrat bi dosegla svoj namen, je še povedal Zorko.

Po podatkih izvršnega sekretarja ZSSS Gorana Lukiča se je število kršitev delavskih pravic v Sloveniji med letoma 2008 in 2012 povečalo za 52 odstotkov, število neizplačanih plač pa se je početverilo.

Ker država na področju delavskih in socialnih pravic nazaduje, pa bodo na stanje v državi in krati naraščajoči gospodarski kriminal, ki je med letom 2009 in letošnjim polletjem dosegel več kot milijardo evrov, opozorili z jesenskimi demonstracijami, ki jih ZSSS napoveduje v Ljubljani, je med drugim povedal Lukič.