Finančni ministri držav z evrom o ključnih temah

V Bruslju se bodo danes sestali finančni ministri držav z evrom, med njimi slovenski finančni minister. Med drugim se bodo posvetili tudi proračunu za leto 2008 ter finančnim storitvam.

Objavljeno
26. marec 2007 10.41
Bruselj - V Bruslju se bodo danes pozno popoldan sestali finančni ministri držav z evrom, med njimi slovenski finančni minister Andrej Bajuk. Ministri se bodo srečali tradicionalno pred torkovim zasedanjem Sveta EU za gospodarske in finančne zadeve in pregledali nekatere ključne teme, ki bodo na mizi tudi v torek. Med drugim se bodo posvetili pregledu druge skupine programov stabilnosti oziroma konvergence, pa tudi proračunu za leto 2008 ter finančnim storitvam.

Slovenski program stabilnosti za obdobje 2006-2009 so ministri obravnavali že na februarskem srečanju, ko so Slovenijo opozorili na nujnost sprejetja ukrepov zaradi staranja prebivalstva. Podobna opozorila veljajo tudi za nekatere druge države.

Ministri 13 članic območja evra bodo tokrat poleg obravnave omenjenih programov za drugo skupino držav pozornost posvetili še proračunskim prioritetam Sveta EU za prihodnje leto. V tem okviru bo Evropska komisija v torek na zasedanju finančnih ministrov povezave predstavila poročilo o napredku glede integriranega okvira notranjega nadzora.

Posebna tema bodo tudi finančne storitve. Veliko je namreč govora o dokončanju notranjega trga prav na tem področju, kjer naj bi še vedno obstajale ovire za čezmejno poslovanje. Na mizi bosta dve direktivi - o oceni varnega in skrbnega poslovanja v primeru prevzemov v finančnem sektorju ter o plačilnih storitvah na notranjem trgu.