Finančni ministri EU na Švedskem

Osrednje teme bodo izhodne strategije iz krize, preureditev finančnega nadzora in finančni vidik mednarodne okoljske konference, ki bo decembra v Koebenhavnu.

Objavljeno
01. oktober 2009 10.59
KA.L./STA
KA.L./STA
Bruselj/Göteborg - Finančni ministri EU, med njimi slovenski pristojni minister Franc Križanič, se bodo danes in jutri sestali na neformalnem srečanju v švedskem Göteborgu. Osrednje teme bodo po pričakovanjih izhodne strategije, preureditev finančnega nadzora in finančni vidik mednarodne okoljske konference, ki bo decembra v Koebenhavnu.


Ena osrednjih tem bo pogovor o izhodnih strategijah - predvsem o načrtovanju umika fiskalnih spodbud. Evropska komisija je pred časom opozorila, da je nujno čim prej opredeliti usklajene izhodne strategije, ki pa naj bi se začele izvajati, ko bo nastopilo okrevanje gospodarstva.


Ministri bodo govorili tudi o krizi na splošno, potem ko je Evropska komisija sredi minulega meseca v gospodarski napovedi ocenila, da so obeti za drugo polovico leta boljši, a da se bo obseg BDP v EU in območju evra letos vseeno zmanjšal za štiri odstotke. To pa še vedno pomeni visoko brezposelnost in slabe javne finance.


V ospredju bo tudi nedavno predstavljen predlog Evropske komisije za preureditev finančnega nadzora v EU, ki vključuje poziv k vzpostavitvi novega telesa za makro nadzor in treh novih organov za mikro nadzor z letom 2010. Pereče vprašanje fiskalne odgovornosti, ki skrbi tudi Slovenijo, naj bi bilo rešeno s posebnim varovalnim mehanizmom.


Izpostaviti velja tudi priprave na Koebenhavn. Evropska komisija je pred dnevi predstavila predlog mednarodnega financiranja boja proti podnebnim spremembam kot pomoči manj razvitim državam pri teh prizadevanjih. V skladu s tem predlogom naj bi EU v obdobju 2013-2020 v ta namen prispevala od dve do 15 milijard evrov, če bo decembra na Danskem sprejet ustrezen globalni dogovor.


Ministri bodo predvidoma seznanjeni s potekom vrha najrazvitejših in najhitreje rastočih gospodarstev v skupini G20, ki je bil minuli teden v ameriškem Pittsburghu. Iz EU so v G20 le Nemčija, Francija, Velika Britanija, Italija in EU kot celota, srečanj pa se v zadnjem času udeležujeta še Španija in Nizozemska.


Ministri bodo govorili tudi o pripravah na srečanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, ki bo 3. in 4. oktobra v Carigradu. EU je nedavno sprejela odločitev, da bo svoj prispevek za pomoč državam v stiski zaradi krize v okviru IMF povečala s prvotno načrtovanih 75 na 125 milijard evrov.


Finančni ministri EU se v Göteborgu sestajajo neformalno, kar pomeni, da ne bodo sprejeli formalnih sklepov. Namen takšnih sestankov je utreti pot za lažje odločanje na formalni ravni. Naslednje redno srečanje finančnih ministrov EU bo sicer 20. oktobra, tik pred vrhom EU, ki bi moral sprejeti niz ključnih odločitev na tem področju.