Finančni ministri G7 začeli zasedanje v Essnu

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank najbogatejših sedmih držav na svetu so z razpravo o valutnih razmerjih in skladih tveganega kapitala začeli dvodnevno zasedanje v nemškem Essnu.

Objavljeno
10. februar 2007 15.39
Finančni ministri G7 začeli zasedanje v Essnu
Essen - Finančni ministri in guvernerji centralnih bank najbogatejših sedmih držav na svetu so z razpravo o valutnih razmerjih in skladih tveganega kapitala začeli dvodnevno zasedanje v nemškem Essnu. Luksemburški premier in predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker je novinarjem med premorom zaupal, da so že sprejeli skupno stališče o gibanju tečaja japonskega jena, ki zbuja skrb predvsem pri Evropejcih.

Kakšno stališče so v zvezi s padcem vrednosti jena, ki vpliva na konkurenčnost celotne skupine, finančni ministri G7 sprejeli, zaenkrat še ni znano. Več naj bi bilo znanega zgodaj popoldne.
Evropska unija je že pred srečanjem v Essnu izpostavila skrb zaradi slabenja jena, ki ima pomemben vpliv na azijsko gospodarsko rast. Članice G7 iz območja evra - Nemčijo, Italijo in Francijo - skrbi predvsem, kako bo padec vrednosti jena vplival na njihovo konkurenčnost, medtem ko po mnenju ostalih članic G7 - ZDA, Kanade in Japonske - položaj še ni tako zaskrbljujoč.

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank iz skupine G7 razpravljajo tudi o vplivih skladov tveganega kapitala na globalni finančni trg ter o načinih reševanja težav v Afriki. Skladi tveganega kapitala so tradicionalno investicijsko področje bogatejših, zdaj pa so postali priljubljeni tudi pri pokojninskih skladih, družbah za življenjska zavarovanja in malih vlagateljih, ki pričakujejo visoke dobičke.

Skupino G7 sestavljajo Velika Britanija, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in ZDA. Srečanja se udeležujejo tudi predstavniki Kitajske, Indije, Brazilije, Rusije, Mehike in Južne Afrike.