Forbes: v deseterici najbogatejših tudi ženska

Mehiški telekomunikacijski magnat Carlos Slim je tudi letos na vrhu lestvice najbogatejših ljudi na svetu, ki jo izdaja revija Forbes. Glede na lestvico je na svetu 1210 milijarderjev. Njihovo premoženje je skupaj vredno 4500 milijard dolarjev.

Objavljeno
10. marec 2011 12.38
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
New York - 71-letni Mehičan Carlos Slim je bil prvi že lani, do letos pa je obogatel še za 20,4 milijarde dolarjev in je sedaj skupaj "vreden" 74 milijard. Slim je lastnik največjega podjetja za mobilno telefonijo na ameriški celini. America Movil ima 225 milijonov naročnikov. Obenem je Slim lastnik ali delničar v mnogih drugih podjetjih v Latinski Ameriki. Veliko denarja pa namenja v dobrodelne namene, vendar ne toliko kot milijarderja na drugem in tretjem mestu lestvice Forbes.

Na drugem mestu je tudi letos ustanovitelj Microsofta 55-letni Bill Gates, ki je po njihovih podatkih vreden 56 milijard dolarjev, od lani pa je bogatejši le za tri milijarde dolarjev. Precej premoženja je razdal v dobrodelne namene. Za zgled si je vzel 80-letnega finančnega vlagatelja Warrena Buffeta, ki se je znašel na tretjem mestu lestvice, in se je zavzel, da bo večino svojega denarja namenil v dobrodelne namene. Njegovo bogastvo ocenjujejo na 50 milijard dolarjev, čeprav si zadnjih 30 let izplačuje le 100.000 dolarjev letne plače.

Na četrtem mestu je najbogatejši Evropejec, 62-letni Francoz Bernard Arnault, ki je prvi mož proizvajalca luksuznih dobrin LVMH. Arnauld se je od lani povzpel za tri mesta, njegovo premoženje pa znaša 41 milijard dolarjev. Na petem mestu je z 39,5 milijardami šef podjetja Oracle Larry Ellison, pred najbogatejšim Azijcem iz Indije Lakshmijem Mittalom. Njegovo premoženje ocenjujejo na 31,1 milijarde dolarjev. V prvi deseterici najbogatejših se je s svojimi 26 milijardami znašla tudi ženska Christy Walton.

Leto 2010 je bilo sicer dobro za milijarderje, saj jim je premoženje zraslo predvsem zaradi rasti vrednosti delnic na borzah. Od lani je naraslo 648 milijarderjem, padla pa 160. Povprečna vrednost premoženja 1210 milijarderjev na lestvici je 3,7 milijarde dolarjev, skupna vrednost 4500 milijard pa pomeni 2,3 odstotka premoženja vsega svetovnega prebivalstva, kar je več od bruto domačega proizvoda Nemčije, poroča STA.

ZDA imajo 413 milijarderjev, Azija jih premore 332 in je tokrat prvič prehitela Evropo s 300 milijarderji. Samo na Kitajskem živi 101 milijarder.

Med 20 najbogatejšimi milijarderji na svetu je osem Američanov. Ameriški milijarderji imajo skupaj 1500 milijard premoženja. Velik skok je zabeležila Rusija, ki jih ima predvsem zaradi podražitve surovin sedaj 115, Moskva pa je po številu prehitela New York - tam jih sedaj živi 79, kar je največ na svetu, v New Yorku pa "le" 58.