Ford lani z rekordno izgubo

Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford Motor je v letu 2006 zabeležil 12,7 milijarde dolarjev izgube, kar je največja izguba v 103-letni zgodovini družbe.

Objavljeno
25. januar 2007 18.58
Prvi mož Forda Alan Mulally: Družba se z razmerami tudi spopada
Dearborn - Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford Motor je v letu 2006 zabeležil 12,7 milijarde dolarjev izgube, kar je največja izguba v 103-letni zgodovini družbe. Leta 2005 je Ford ustvaril 1,4 milijarde dolarjev čistega dobička. Prihodki od prodaje družbe so se s 176,9 milijarde dolarjev v letu 2005 lani znižali na 160,1 milijarde dolarjev.

V zadnjem lanskem četrtletju je Ford zaradi nižjih prihodkov od prodaje ter visokih stroškov prestrukturiranja zabeležil izgubo v višini 5,8 milijarde dolarjev. Prihodki od prodaje družbe so v zadnjih treh mesecih leta 2006 znašali 40,3 milijarde dolarjev.

V družbi tako načrtujejo zapreti 16 tovarn v Severni Ameriki in ukiniti 45 tisoč delovnih mest. Po nekaterih poročilih pa naj bi Ford, ki je trenutno drugi največji proizvajalec avtomobilov v ZDA, konec tega leta prevzela Toyota.

Prvi mož Forda Alan Mulally, ki je svojo službo nastopil septembra lani, je povedal, da se družba popolnoma zaveda svojega realnega položaja in se z razmerami tudi spopada. Zagotovil je, da ima Ford načrt in je že na poti, da ga uresniči. Med usmeritvami družbe je navedel tudi ponudbo avtomobilov, ki bodo bolje ustrezali povpraševanju, saj trenutno vlada trend po manjših avtomobilih z boljšim izkoristkom goriva.