Clinton o sprejemanju skupne odgovornosti

Po Clintonovem mnenju je svet nestabilen zaradi finančne krize, strahu pred novo gripo in posledic podnebnih sprememb. Opozarja tudi na najpomembnejše izzive sedanjega časa: izhod iz gospodarske krize, podnebne spremembe in revščino.

Objavljeno
31. oktober 2009 09.09
Ma.J./Š. Ro./STA
Ma.J./Š. Ro./STA
Ljubljana - Svet deluje medsebojno odvisno na način, ki je nestabilen, nepravičen in povsem nezadovoljiv. Naša naloga je, da zgradimo pozitivne sile medsebojne odvisnosti in zmanjšamo negativne, je danes na predavanju v Ljubljani izpostavil nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.

Svet je po Clintonovem mnenju nestabilen zaradi finančne krize, zaradi strahu pred novo gripo in drugimi boleznimi ter zaradi posledic podnebnih sprememb. "S tem je povezana tudi neenakopravnost. Polovica ljudi na svetu živi z le dvema dolarjema dnevno. Neenakopravnost je tako v prihodkih, izobrazbi, zdravstvenem sistemu, in drugem," je pojasnil Clinton, ki je v Slovenijo prišel na povabilo Diners Cluba Slovenije in AmChama Slovenija, ki sta bila tudi organizatorja predavanja.

Obenem je opozoril na tri najpomembnejše izzive sedanjega časa, in sicer izhod iz gospodarske krize, podnebne spremembe in revščino. "Pomembno je, da vse te izzive izpostavimo in definiramo, kaj lahko na teh področjih naredi vlada, zasebni sektor in tudi nevladne organizacije," je poudaril Clinton in opozoril na rigidnost razvitih držav.

Medsebojna odvisnost vseh prebivalcev sveta ponuja vsakemu posamezniku, da lahko prispeva k spremembam na boljše, je še menil Clinton, ki se drugič mudi v Sloveniji. Prvič jo je obiskal leta 1999 še kot predsednik ZDA.

Clintona sprejel predsednik Türk


Pred predavanjem je Clintona sprejel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Politika sta v daljšem pogovoru izmenjala poglede na aktualna vprašanja Jugovzhodne Evrope, prihodnost Evropske unije in nekatera globalna vprašanja. Pred tem pa se je nekdanji ameriški predsednik sprehodil po Ljubljani in se na Čopovi ulici srečal s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.