Lahovnik: Bo največji lastnik le govoril ali tudi ukrepal?

Predvidoma še v tem tednu bo nov sestanek o reševanju Mure, na katerem bodo sodelovali nekateri ministri, predstavniki sindikata in najpomembnejši lastniki Mure.

Objavljeno
07. september 2009 12.51
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana - Predsednik vlade Borut Pahor se je z nekaterimi ministri sestal s sindikatom Mure. Kot je povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik so se na sestanku dogovorili za srečanje sindikatov in resornih ministrov z vodstvom Mure ter ključnima lastnikoma, Slovensko odškodninsko družbo (Sod) in NFD. Na tem sestanku naj bi poskušali poiskati rešitev, »ki mora temeljiti na ohranitvi tistih delovnih mest, ki se lahko ohranijo tudi dolgoročno. Za ostale presežne delavce pa je treba prek aktivne politike zaposlovanja in s socialno pomočjo poiskati rešitev,« je dejal Lahovnik. Ta pričakuje, da bo sestanek še ta teden.

Minister je še poudaril, da si na sestanku želi videti tudi predstavnike največjega lastnika Mure, NFD Holding, ki ga vodi Stane Valant: »Predvsem pričakujem, da bomo na tem sestanku končno spoznali stališče NFD. Ali bodo samo govorili ali so pripravljeni tudi kaj prispevati k rešitvi družbe Mura, kot je to v zadnjih mesecih počel SOD.«

Na sestanku naj bi se pogovarjali o prihodnjih ukrepih glede Mure in njenih rešitvah. Lahovnik je ocenil, da bi bilo najslabše, da se ne zgodi nič ali da se ohranja upanje s prisilno poravnavo, ki ima že vnaprej zelo majhne možnosti za uspeh. Najslabše bi bilo, je dodal, da podjetje ne bi več imelo denarja za plače, hkrati pa se zaposleni ne bi smeli poslužili inštrumentov socialne pomoči.

Težava je namreč, da se delavci ne morejo neposredno vključiti v program preusposabljanja, če niso prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Če bo šla družba v stečaj, se bo to zgodilo samodejno, sicer jih bo moralo vodstvo Mure najprej odpustiti, kar pa znova postavlja vprašanje odpravnin. Lahovnik je ocenil, da stečaj delniške družbe Mura ni najslabša rešitev, če se hkrati poskuša zagotoviti obstoj dolgoročno zanimivih poslovnih programov. Pri tem je ponovil, da noben potencialni investitor, v obstoječo Muro d. d. ni bil pripravljen vložiti niti enega evra, država pa družbe ne more dokapitalizirati, saj bi to bila nedovoljena državna pomoč