Mazda CX-7 igra z več aduti

Mazda je tenko prisluhnila željam in pripombam kupcev, zato je že tako odlični in priljubljeni SUV CX-7 boljši v mnogih detajlih, predvsem pa je končno dobil izvrsten dizelski motor, brez katerega v Evropi ni prave prodaje.

Objavljeno
09. oktober 2009 21.30
Andrej Krbavčič
Andrej Krbavčič
Mazda je tenko prisluhnila željam in pripombam kupcev, zato je že tako odlični in priljubljeni SUV CX-7 boljši v mnogih detajlih, predvsem pa je končno dobil izvrsten dizelski motor, brez katerega v Evropi ni prave prodaje. Tako na seznamu večjih želja ostaja samo še samodejni menjalnik.

Mazda je od predstavitve prodala že 190.000 mazd CX-7, od tega 30.000 v Evropi. Vodila pri obnovi avtomobila nepremijskega segmenta SUV so bila: še večja prefinjenost, kakovost izdelave, individualnost, voznost, športnost, udobnost, praktičnost, varnost in ekologija.

Prenova CX-7 je bila veliko bolj korenita, kot se zdrvi pogled. Na prvi pogled pa se vidi: poudarjena maska, več kromanih obrob in letev, obsežnejša odbijač in spojler jačata zadnji del, večja je izbira barv, spremenjena so 18- in 19-palčna platišča. Pomembnejše je, da so izboljšali vzvojno trdnost karoserije in da je štirikolesni pogon, ki po potrebi dodeli zadnjima kolesoma do 50 odstotkov moči, serijski pri vseh različicah.

Najpomembnejša novost je seveda dizelski motor, ki ga v osnovi poznamo iz mazde6. To je 2,2-litrski turbodizel, ki zmore 127 kW (173 KM) pri 3500 vrtljajih v minuti in ima 400 Nm navora pri 2000 vrtljajih. Njegov neposredni vbrizg dosega tlak do 200 MPa, kar omogoča boljši izkoristek. Vozili smo se zelo blizu obljubljene povprečne porabe goriva 7,5 litra na 100 kilometrov in obljubljeno hitrost 200 km/h je lahko doseči. Mazda CX-7 se pohvali s temeljitim sistemom selektivne katalitične redukcije, ki z uporabo na urei temelječega aditiva adblue zelo učinkovito zmanjšuje emisije dušikovih oksidov. Pri Mazdi pravijo, da jim je uspelo obsežni  čistilni sistem in 15,5-litrsko posodo aditiva
 namestiti tako smotrno, da niso zunanje mere avtomobila prav nič večje in notranje nič manjše.
                  
 Kljub prikazu količine uree se vozniku ni treba ubadati z njo, ker zanesljivo zadošča za celoten servisni interval. Samo dizelska različica je
 opremljena z izvrstnim elektrohidravličnim servovolanom. Oba motorja sta za zdaj dopolnjena le s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Kajpak je še naprej na voljo 2,3-litrski bencinski motor, ki zmore 191 kW (260 KM) pri 5500 vrtljajih. Odslej je del zgorevalnega prostora
vdolben v čelo bata, zaradi nanotehnologije pa je v katalizator vgrajena manjša količina plemenitih kovin.

Poboljšani so materiali notranjosti, mali prikazovalnik na vrhu osrednje konzole lahko vsebuje tudi navigacijsko napravo. Boljša izolacija, novi
blažilniki in že tako udobno vzmetenje poskrbijo za odlično in zelo tiho vožnjo. K večji varnosti pa pripomorejo opozorilo na težko vidne avtomobile v vzvratnih ogledalih, vklop varnostnih utripalk ob močnem zaviranju, nadzor vzvratne vožnje s kamero in nadzor tlaka v pnevmatikah.

Pri nas je nova honda CX-7 naprodaj od danes, na leto nameravajo prodati kakšnih 100 avtomobilov. Dokler je DMV še 13-odstoten, se začnejo cene za dizelske različice pri 31.390 evrih. Najbrž bo največ povpraševanja po opremi challenge, z njo stane dizelski CX-7 33.190 evrov. Ponujajo kar precej dodatne opreme, predvsem za smotrnejše prevažanje prtljage.