Opozorilna stavka zamrznjena

Predstavniki železničarskih sindikatov so ob zaključku pogajanj z generalnim direktorjem Slovenskih železnic Goranom Brankovičem, sporočili, da bodo zamrznili za sredo napovedano opozorilno  stavko.

Objavljeno
02. november 2009 09.39
Aleš Stergar
Aleš Stergar
Ljubljana - Razmere v Slovenskih železnicah, ki so v desetmesečju ustvarile za 31 milijonov evrov izgube, so tako težke, da je predsednik vlade Borut Pahor po svojem prvem sestanku z vsemi, ki na tirih kaj pomenijo, napovedal, da se bo odslej z železničarji sestajal vsak prvi ponedeljek v mesecu. In sproti s poslovodstvom, nadzorniki in sindikalisti preverjal, kako se dogovorjeno uresničuje.

Železničarski sindikati, ki so za 4. november napovedali opozorilno stavko, so zato po končanih pogajanjih z generalnim direktorjem Goranom Brankovičem ugotovili, da je vzpostavljen socialni dialog in da se je resno pristopilo k reševanju obstoječih razmer v SŽ, zato so soglasno sprejeli sklep o zamrznitvi stavke za čas trajanja konstruktivnega socialnega dialoga.

 

Železnice bodo po koncu gradnje avtocestnega križa strateška infrastrukturna prednostna naloga v prihodnjih letih, državna proračuna zanjo že v prihodnjih dveh letih predvidevata povečanje za 370 milijonov evrov. (Leta 2010 bodo vlaganja v železniško infrastrukturo za 167 milijonov, leta 2011 pa za 205 milijonov evrov višja kot letos. Železniški infrastrukturi naj bi prihodnje leto namenili 275,5 milijona evrov in leta 2011 skupno 314,2 milijona evrov.)

 

Ta denar pa ne bo namenjen poslovanju SŽ, ki bodo do konca leta imele predvidoma za 44 milijonov evrov tekoče izgube; vsega skupaj pa 66 milijonov izgube. Slovenske železnice so po besedah generalnega direktorja družbe Gorana Brankoviča na robu likvidnosti in kapitalske neustreznosti. Likvidnost bodo po Brankovičevih besedah najverjetneje reševali z izdajo novih obveznic, glede kapitalske neustreznosti pa so na ministrstvi za promet in za finance že poslali nekaj predlogov.


Več v torkovi tiskani izdaji Dela