Prispevki iz sredstev Kada za Zpiz

Neplačani prispevki za invalidsko in pokojninsko zavarovanje bodo delavcem Steklarske Nove poplačani iz vsakoletnega prispevka, ki ga Kad nameni Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so sklenili na sestanku.

Objavljeno
14. oktober 2009 12.17
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Rogaška Slatina - Neplačani prispevki za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, ki nekaterim delavcem Steklarske nove v stečaju niso bili poravnani že od leta 2004, bodo poplačani iz vsakoletnega prispevka, ki ga Kad nameni Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), so se na današnjem sestanku dogovorili predstavniki Kada, vlade in sindikatov.

Kapitalska družba vsako leto do 30. novembra v skladu s sklepom vlade Zpizu nakaže skoraj 50 milijonov evrov, v skladu z dogovorom, ki so ga danes dosegli na sedežu Kada v Ljubljani, pa bodo letos iz teh sredstev poplačali tudi neplačane prispevke delavcev Steklarske nove, ki je od maja letos v stečaju. Teh neplačanih prispevkov je sicer po ocenah okoli 2,5 milijona evrov.

 

Predsednik uprave Kada Borut Jamnik je pojasnil, da gre v primeru Steklarske nove v stečaju za izjemen primer, saj je podjetje v stoodstotni državni lasti.

 

Zaenkrat gre šele za predlog, ki ga mora vlada potrditi v največ desetih dneh. Prav zato je bil predsednik sindikata KNSS Neodvisnost Drago Lombar, ki je sodeloval na srečanju, le polovično zadovoljen z izkupičkom današnjega sestanka. Popolnoma zadovoljen bo šele, ko bo vlada predlog potrdila.

 

Lombar je sicer povedal, da je tak dogovor za sindikat ugoden. Ko bo vlada predlog potrdila, bo sindikat "stoodstotno dosegel svoje", je dodal.

 

Predstavnik delavcev Stjepan Miklaužić pa je zaenkrat še nezadovoljen, saj imajo delavci Steklarske nove po njegovih besedah s sklepi in obljubami prejšnje in sedanje vlade slabe izkušnje. Od tega, ali bo vlada današnje predloge sklepov potrdila ali ne, bo odvisno tudi nadaljnje delovanje nekdanjih delavcev.

 

Če vlada sklepa ne bo potrdila, je Miklaužič dvajseterici nekdanjih zaposlenih v rogaški steklarni, ki se je zbrala pred sedežem Kada, povedal, da bo potrebno razmisliti o možnostih, kot so protest pred vlado ali gladovna stavka.

 

Miklaužič je sicer pojasnil, da so si vsi režijski delavci prispevke izplačevali, saj so v tem času ustanovili posebno invalidsko podjetje in si jih preko njega izplačevali.

 

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica je zatrdil, da so predstavniki Kada, vlade, sindikatov in Zpiza prišli do dogovorov, ki bodo zadovoljili vse prizadete.

 

Po njegovem ne gre samo za plačilo prispevkov podjetja, ki je v stoodstotni državni lasti in je zato specifičen primer, ampak tudi zato, da se poiščejo primerne ukrepe in spremembo zakonodaje, ki bodo takšne primere v prihodnosti preprečevali. Vlada bo glede tega oblikovala medresorsko delovno skupino, ki bo proučila vse vidike neplačevanja prispevkov v določenem časovnem obdobju.

 

Novela zakona o o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju sicer kot pogoj za stečaj določa neizpodbitno domnevo trajnejše nelikvidnosti, če dolžnik več kot tri mesece zamuja s plačilom minimalnih plač in prispevkov. Za nazaj pa bo omenjena delovna skupina po zagotovilih Pavlice proučila, kaj se sploh da narediti. Delovanje zakonodaje za nazaj je namreč zelo težavno, je dodal Pavlica, ki je prepričan, da bo rešitev za vnaprej najverjetneje terjala spremembo več zakonov.

 

Pavlica je izpostavil tudi posebno revizijo poslovanja Steklarske nove, ki se izvaja in ki bo pokazala, kdo v podjetju je kršil zakonodajo. Pavlica je povedal, da je primer zelo kompleksen in da je odgovorne moč iskati med predstavniki lastnikov, zaposlenih in vodstva.

 

Jamnik je medtem dodal, da bo revizija, za katero je bila pogodba že podpisana, poleg kršitve zakonodaje, ko gre za neplačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, proučila tudi nekatere druge pravne posle, ki so bilo sklenjeni v obdobju med 2005 in 2008, v katerem podjetje ni plačevalo prispevkov.

 

Jamnik je zatrdil, da je neplačevanje prispevkov kaznivo dejanje, zato je "popolnoma jasno, da bi bilo potrebno takšna dejanja, ki so po našem mnenju zavržna, preganjati". Lombar pa je dodal, da je Kad že po obstoječi zakonodaji odgovorne dolžan preganjati. Odpravnine, ki jih terjajo delavci, pa se bodo izplačale iz stečajne mase in če bo revizija odkrila odgovorne, bi morali ti za svoja dejanja odgovarjati z lastnim premoženjem, je zaključil.