Sportback je tudi A5

Za Audi so avtomobili, ki nosijo oznako sportback, doslej pomenili predvsem uspeh. A5 sportback je, zanimivo, malenkost cenejši od prvih dveh, ampak to ne pomeni, da je poceni.

Objavljeno
16. oktober 2009 18.06
Gašper Boncelj
Gašper Boncelj
Za Audi so avtomobili, ki nosijo oznako sportback, doslej pomenili predvsem uspeh. Še posebno pomemben je bil prvi - A3, ki je močno pripomogel k uspehu celotne modelske družine. Zdaj je sportback tudi A5 in to pomeni po kupeju ter kabrioletu tretjo karoserijsko izvedbo najnovejšega audija. A5 sportback je, zanimivo, malenkost cenejši od prvih dveh, ampak to ne pomeni, da je poceni.

Za izvedbo sportback, ki je dolga 4,71 metra, pravijo, da v svoji pojavi združuje nekatere bistvene lastnosti limuzine (udobje), karavana (praktičnost) in kupeja (vabljiv zunanji videz). Ima dva para vrat, ki so brez okenskega okvirja, ima kupejevsko usločeno strešno linijo, katere del so tudi dolga in položna prtljažna vrata, ki tehtajo 37 kg. Ko jih kljub temu brez napora odprete, se dvignejo visoko in notranjost ponuja 480 litrov prostora, ki ga je z zlaganjem sedežev mogoče skoraj podvojiti. A5 sportback je na voljo v 19 kombinacijah motorjev in menjalnikov. Vsi vstopni 2,0-litrski motorji (bencin in dizel) so opremljeni s sistemom ustavi/spelji, razen pri osnovnem dizlu se je vselej mogoče odločiti tudi za štirikolesni pogon quattro. V osnovi je menjalnik ročni s šestimi stopnjami, med samodejnimi je dosegljiv brezstopenjski multitronic, pri štirikolesni izvedbi quattro pa S-tronic, kar je Audijeva oznaka za menjalnik z dvema sklopkama.

A5 sportback je v povprečju, malce nenavadno, 500 evrov cenejši od kupeja A5. Če ga primerjamo z audijem A4, je od limuzine dražji za 3800 in od avanta za 2000 evrov. Najcenejši je naprodaj za dobrih 38 tisoč evrov, najdražja 3,2 FSI in 3,0 TDI presežeta 53 tisočakov. Dodatne opreme je cel kup in marsikaj lahko avtomobil še lepo podraži. Zastopnik bi rad letos za audija A5 sportback našel 40 kupcev in prihodnje leto okroglo sto.

Iz sobotne tiskane izdaje Delo