Za bolj izenačeno menjavo

Podpredsednik kitajske vlade Hiu Liangyu se je skupaj z devetčlansko gospodarsko delegacijo sestal s premierom Borutom Pahorjem, Danilom Türkom, Pavlom Gantarjem in Samuelom Žbogarjem, nagovoril pa je tudi kitajsko-slovenski forum.

Objavljeno
27. avgust 2009 13.08
Matija Grah
Matija Grah
Ljubljana - Podpredsednik kitajske vlade Hui Liangyu, ki je iz Pekinga dopotoval z močno, kar devetdesetčlansko gospodarsko delegacijo, se je danes sestal z gostiteljem, slovenskim premierom Borutom Pahorjem, predsednikom države Danilom Türkom, predsednikom državnega zbora Pavletom Gantarjem in zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem. Pozno popoldne je nagovoril kitajsko-slovenski poslovni forum, na katerem je sodelovalo 108 slovenskih in kitajskih podjetij.

V ospredju srečanj so bili gospodarski odnosi, za katere je značilna skokovita rast blagovne menjave in še hitrejša rast slovenskega zunanjetrgovinskega primanjkljaja. Za Slovenijo, ki 70 odstotkov svojega izvoza realizira v EU, je izvoz na kitajski trg tudi priložnost za diverzifikacijo lastne zunanje trgovine.

Podpredsednik kitajske vlade Hui Liangyu je najvišji kitajski predstavnik, ki je obiskal Slovenijo, odkar sta državi leta 1992 vzpostavili diplomatske odnose.

Blagovna menjava med državama je lani znašala 510 milijonov evrov in je v primerjavi z letom prej »poskočila za četrtino in še naprej kaže trend rasti«, je po srečanju s podpredsednikom kitajske vlade poudaril premier Pahor. S tem se Kitajska uvršča na 18. mesto na lestvici najpomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Slovenije.

Toda trgovinska menjava je izrazito neuravnotežena: Slovenija je lani na Kitajsko izvozila za 69 milijonov, uvozila pa kar za 441 milijonov evrov blaga; zunanjetrgovinski primanjkljaj je torej dosegel 372 milijonov evrov. »Blagovno menjavo bi radi uravnotežili,« je dodal Pahor, enako pripravljenost pa je izrazil tudi kitajski gost.

Neizenačenost blagovne menjave izkazujejo tudi podatki Gospodarske zbornice Slovenije, po katerih svoje izdelke na Kitajsko trenutno izvaža 244 slovenskih podjetij, medtem ko kar 3454 podjetij kitajske izdelke uvaža.

Iz petkove tiskane izdaje Dela