France Telecom obsojen zaradi monopolizma

Sodišče prve stopnje v Luksemburgu je potrdilo, da je France Telecom zlorabil prevladujoč položaj na francoskem trgu dostopa do svetovnega spleta.

Objavljeno
30. januar 2007 12.30
Wanadoo - France Telecom
Luxembourg - Sodišče prve stopnje v Luksemburgu je danes pritrdilo odločitvi Evropske komisije iz leta 2003, da je francoski operater France Telecom zlorabil prevladujoč položaj na francoskem trgu dostopa do svetovnega spleta. "Plenilske cene, s katerimi se ne povrnejo variabilni ali polni stroški kot del načrta za zasedbo trga za hiter dostop do interneta pomenijo zlorabo prevladujočega položaja na trgu," je odločilo sodišče v Luksemburgu.

Evropska komisija je zaradi kršenja evropske konkurenčne zakonodaje julija 2003 kaznovala podružnico francoskega telekoma Wanadoo Interactice z 10,35 milijona evrov kazni. V Bruslju so namreč ugotovili, da je šlo v primeru Wanadooja za neupravičeno nizko postavljanje cen za javni dostop do interneta preko sistema ADSL.

Do oktobra 2002 naj bi bile maloprodajne cene za omenjeno storitev pod ravnjo stroškov, kar je omejevalo dostop na trg in razvoj možnih konkurentov, poleg tega pa je podjetje pripeljalo v velike izgube. Politika Wanadooja je bila po prepričanju komisije namerna, saj je podjetje vedelo za izgube, v dodatno tveganje pa se je podalo z vpeljavo nove ponudbe X-Tense. Podjetje je tako z namenom pridobiti levji delež na uspešnem trgu storitev ADSL zlorabilo svoj položaj in povečalo tržni delež s 46 na 72 odstotkov. Wanadoo je sicer kasneje postal del znamke Orange, ki združuje večino globalnih dejavnosti francoskega telekoma.