Francoski Lactalis kupuje hrvaški Dukat

Večinski lastnik hrvaške živilske družbe Dukat Luka Rajić je potrdil, da bo prodal 91,5 odstotka svojega deleža francoskem podjetju Lactalis, ki je 1. marca začelo skrbni pregled Dukata.

Objavljeno
23. marec 2007 14.29
Luka Rajić
Zagreb - Večinski lastnik hrvaške živilske družbe Dukat Luka Rajić je potrdil, da bo prodal 91,5 odstotka svojega deleža francoskem podjetju Lactalis, ki je 1. marca začelo skrbni pregled Dukata. Hrvaški mediji so poročali, da bo Lactalis izplačal Rajiču 2,06 milijarde kun (280 milijonov evrov) oziroma 749,78 kune (101,68 evra) za delnico. Gre za eno največjih prodaj v zgodovini hrvaškega zasebnega gospodarstva. Prodaja Dukata je druga največja finančna transakcija na Hrvaškem potem, ko je ameriška farmacevtska družba Barr Pharmaceuticals Inc. lani kupila Plivo, največjega hrvaškega izdelovalca zdravil.

Dukat je v izjavi za javnost sporočil, da se je Lactalis, največje mlekarsko podjetje v Franciji, zavezal, da bo nadaljeval s proizvodnjo predelave mleka in mlečnih izdelkov, ter da bo obdržal zaposlene. Hrvaška vlada je hotela Dukat obdržati v hrvaški lasti, vendar ni uspela najti, ki bi zmogla takšen nakup, je povedal hrvaški minister za kmetijstvo Petar Čobanković. Več interesnih skupin kmetov je izrazilo zaskrbljenost glede tega, da bo Lactalis začel mleko kupovati drugje ter tako zanemaril lokalne mlekarske farme, oziroma znižal odkupne cene mleka. Dukat je doslej 40 odstotkov mleka kupoval od lokalnih mlekarjev.

Dukat je ena izmed najbolj prepoznavnih znamk v mlečni industriji v regiji. Luka Rajić, nekdanji voznik tovornjak in drobni podjetnik, ki je Dukat kupil od države leta 1994 in sodi v skupino povojnih hrvaških tajkunov - hrvaški mediji so ga pomenovali hrvaški kralj mleka" - se je sicer pred nekaj leti preselil v Švico, kjer je leta 2003 kupil tovarno čokolade Favarger.