G20 za nadaljevanje protikriznih ukrepov

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank G20, ki združuje najbolj razvita in najhitreje rastoča gospodarstva, so opozorili, da bi bilo še prezgodaj zaključiti s protikriznimi stimulacijskimi ukrepi.

Objavljeno
07. november 2009 22.39
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Edinburgh - Finančni ministri in guvernerji centralnih bank G20, ki združuje najbolj razvita in najhitreje rastoča gospodarstva, so danes v škotskem St. Andrewsu opozorili, da bi bilo še prezgodaj zaključiti s protikriznimi stimulacijskimi ukrepi. Potrdili so tudi zavezanost boju proti podnebnim spremembam, a finančnega načrta v zvezi s tem niso sprejeli.

V začetku dvodnevnega srečanja v St. Andrewsu na Škotskem so finančni ministri G20 poudarili, da je s protikriznimi ukrepi potrebno nadaljevati, dokler gospodarsko okrevanje ne bo zagotovljeno na globalni ravni. Ameriški finančni minister Timothy Geithner je povsem konkretno menil, da "se je začel proces rasti", vendar pa bi bila ukinitev protikriznih stimulacij lahko pogubna.

"Če bomo stopili na zavoro prezgodaj, bomo oslabili gospodarstvo in finančni sistem, brezposelnost se bo še dodatno povečala, propadlo bo še več podjetij, povečali se bodo proračunski primanjkljaji in na koncu bodo stroški te krize veliko večji," je menil Geithner. Opozoril je še, da v petek objavljene številke o stopnji brezposelnosti v ZDA, ki je z 10,2 odstotka na najvišji ravni v zadnjih 26 letih, kažejo, "kako je gospodarstvo še vedno v zelo težkem položaju".

Finančni ministri G20 so poudarili tudi zavezanost boju proti podnebnim spremembam, vendar glede na predlog zaključne izjave programa za okrepitev financiranja tega boja niso sprejeli. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je že izrazil razočaranje, saj je na tej ravni od srečanja v St. Andrewsu pričakoval več. "Koebenhaven ne sme spodleteti. Tega si svet ne sme privoščiti," je dejal Schäuble prvi dan srečanja na Škotskem v zvezi z decembrsko konferenco na Danskem, ki naj bi prinesla nov globalni dogovor za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Kot je povedal gostitelj srečanja, britanski finančni minister Alistair Darling, so finančni ministri in guvernerji centralnih bank G20 v zvezi s podnebnimi spremembami predvsem "preučili več možnosti in se strinjali, da bodo nadaljevali z delom".